Girişimcilere 20 milyon TL destek verilecek

26 Ocak 2024

Güncelleme: 26 Ocak 2024

A
A

2023-2024 Girişimcilik Hibe Programı kapsamında girişimcilere toplam 20 milyon TL destek verilecek.

ZgotmplZ

Başbakanlık YAGA-KOBİGEM Girişimcilik Hibe Programı lansmanı bugün Dışişleri Bakanlığı Uğur Umar Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Program, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) finansmanıyla, bu sene ilk kez KKTC Başbakanlık bütçesi altında, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı’nın (YAGA) koordinasyonunda ve Türk Bankası'nın eğitim sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

TOPLAM 20 MİLYON TL DESTEK

Proje kapsamında, girişimcilere,  teknoloji ve yenilikçi iş fikirlerine yüzde 75 oranında, en fazla 750 bin TL, geleneksel iş fikirlerine yüzde 75 oranında, en fazla 500 bin TL ve ekonomiye değer katacak, ihracat odaklı ve marka değeri yüksek iş fikirlerine ise yüzde 75 oranında, en fazla 2 milyon TL olmak üzere toplam 20 milyon TL destek verilecek.

Başvurular 24 Ocak - 11 Mart tarihleri arasında alınacak. Program hakkında detaylı bilgi ve başvuru koşulları https://kobigem.gov.ct.tr/ ve https://yaga.gov.ct.tr/ adreslerinde bulunabilir, başvurular https://girisimcilik.kei.gov.tr adresinden yapılabilecek.

KONUŞMALAR...

Lansmanda, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, YAGA-KOBİGEM Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu, Türk Bankası Genel Müdürü Mustafa Kayahan konuşma yaptı.

Destek programının 1987 ve sonrası doğumlu vatandaşlar için eğitim, danışmanlık ve hibe desteğini içerdiğini vurgulayan Başbakan Üstel, teknoloji, geleneksel işler ve ihracat odaklı projelere öncelik vereceklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Feyzioğlu da, proje doğrultusunda 65 milyon TL kaynak harcandığını, 160 girişimci projenin desteklendiğini belirterek, “415 aday bana göre hibeden de değerli eğitim programından geçti.” dedi. Desteklenen girişimcilerin yüzde 56’sının kadın girişimci olduğunu belirten Metin Feyzioğlu, “Kadınlar başaracak KKTC başaracak. Buna inanıyorum.” diye konuştu. Girişimcilerin başarısıyla 350 üzerinde kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Feyzioğlu, 2023-2024 programı için proje ödeneğini 20 milyon TL’ye yükselttiklerini belirtti.

Başbakanlık Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı Ebru Kaptan Sertoğlu ise projenin amacının KKTC’nin sosyo-ekonomik kalkınmasına sağlamak, istihdamı artırmak, sürdürülebilir işletmelerin kurulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

2016 yılından bu yana 791 başvuru yapıldığını, destek alanların yüzde 69’unun kadın girişimci ve beş yıl sonunda işletmelerin ayakta kalma oranın da yüzde 75 olduğunu belirten Sertoğlu, teknoloji ve yenilikçi iş fikirlerine öncelik verileceğini dile getirdi. Sertoğlu, başvuruların 11 Mart'a kadar devam edeceğini, protokollerin ise temmuz ayında imzalanmasını hedeflediklerini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar