Donmuş eti istemeyen kasaplar, taze karkas et ithalinde kararlı

15 Mayıs 2024

Güncelleme: 16 Mayıs 2024

A
A

Taze karkas et yerine, donmuş kemiksiz ithal et izni verilmesini Kasaplar Birliği, Tarım Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti. Tarım Bakanı Çavuş ile görüşen kasaplar, donmuş dana kıyma ve kuzu kuşbaşı kararının değişmesini istedi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Kasaplar Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın (KTEZO) desteğiyle bugün Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Başbakanlık önünde eylem yaptı. KTEZO önünde toplanan kasaplar, araçlarla konvoy halinde Tarım Bakanlığı önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra Başbakanlık önünde toplandı.

Açıklama yapan, Kıbrıs Türk Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya “İthal et gelmediğinde ne oluyor? Kaçakçılık devam ediyor” iddiasında bulundu.

Narh kararının uzatılmasını eleştiren Şenkaya, “taze ithal et getirilecek” denilerek, kandırıldıklarını ileri sürdü. “Taze karkas dana ve kuzu eti diye talep ettiğimiz ürün yerine, ülkemizde kasap dükkânlarında tazesi bile satılması yasak olan donmuş hazır dana kıyma ve kuzu kuşbaşı kararı ürettiler” diye konuşan Şenkaya, getirilecek olan etin vatandaşın ucuz ete erişmesine yardımcı olmayacağını belirtti.

Eylemcilerden bir heyet, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ve Başbakanlık Müsteşarı Durali Güçlüsoy ile yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

BAKAN ÇAVUŞ: KASAPLAR BİRLİĞİ’NİN TALEPLERİNİ HÜKÜMETE GÖTÜRECEĞİZ

Görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulunan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Kasaplar Birliği’nin taleplerini hükümete ileteceklerini ve sürdürülebilirliği de göz önünde bulundurarak değerlendirme yapacaklarını belirtti. Çavuş, çalışma sonrası alınacak kararları Kasaplar Birliği’ne ileteceklerini söyledi.

KASAPLAR BİRLİĞİ BAŞKANI ŞENKAYA: TAZE İTHAL ET KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE AÇILMALI

Kıbrıs Türk Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde yaptığı konuşmada, zararlarına rağmen narh kararına uyduklarını ve primlerini alamadıklarını belirtti. Şenkaya, taze ithal etin kontrollü bir şekilde başlaması gerektiğini vurguladı ve "Kimsenin bizi batırmaya ne hakkı ne de yetkisi var" dedi. Şenkaya, donmuş ithal etin vatandaşın ucuz ete erişmesine yardımcı olmayacağını belirtti ve kaçakçılığın devam ettiğini iddia etti.

BAŞBAKANLIKTA GÖRÜŞME

Eylemciler, konvoy halinde Başbakanlık önüne geldikten sonra bir heyet görüşme yapmak üzere Başbakanlığa girdi. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ve Başbakanlık Müsteşarı Durali Güçlüsoy ile yapılan görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Görüşme sonrasında Çavuş, Güçlüsoy ve Şenkaya basına açıklama yaptı.

ÇAVUŞ: HALK DENETİM BEKLİYOR

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, halkın en önemli beklentilerinden birinin denetim olduğunu belirterek, göreve geldikleri günden itibaren Veteriner Dairesi’nin aylık ortalama 240 denetim yaptığını söyledi. Çavuş, canlı hayvan fiyatının 250 TL’de sabitlendiğini ve kuzu etinin satışında tavan fiyatı uygulamasına gidildiğini belirtti.

GÜÇLÜSOY: ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ TARTIŞTIK

Başbakanlık Müsteşarı Durali Güçlüsoy, uzun zamandır gündemi meşgul eden et konusunu değerlendirdiklerini ve Kasaplar Birliği’nin önerileri doğrultusunda bilgi notu hazırlayarak Başbakan’a ileteceklerini söyledi.

ŞENKAYA: "NARH POLİTİKASINA DEVAM EDEMEYİZ"

Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya, narh politikasının devam edemeyeceğini ve ithal etin ülkeye getirilmesi gerektiğini belirtti. Hükümete sundukları önerilerin en iyi şekilde sonuçlandırılacağına inandıklarını ifade etti.

TULGA: "HAYVANCI DA BİZİM, KASAP DA BİZİM"

KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, hayvancı ve kasapların birbirine ihtiyaç duyduğunu ve halkın ete erişiminin esas olduğunu vurguladı. Fiyat artırmanın çözüm olmadığını belirten Tulga, hükümetle işbirliği içinde süreci sonuçlandırmayı umduklarını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar