Deniz'den "hükümet ve muhalefete eşit mesafedeyiz" mesajı

4 Kasım 2023

A
A

KTTO Genel Kurulu'nda konuşan Turgay Deniz, son bir yılın çeşitli sorunlara rağmen Kıbrıs Türk Ticaret Odası için verimli geçtiğini söyledi, hükümette veya muhalefetteki siyasi kadrolarla iyi ilişkiler içinde olmayı önemsediklerini kaydetti.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası 60'ıncı Olağan Genel Kurulu gerçekleşti.

KTTO Başkanı Turgay Deniz, KTTO Mustafa Çağatay Konferans Salonu’ndaki genel kurula hitap etti.

Mustafa Çağatay Konferans Salonu’nda yer alan toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  Ardından Başkanlık Divanı oluşturularak gelen mesajlar okundu.

Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’ne gözlemci üye olarak kabul edilmelerinin büyük bir kazanım olduğunu kaydeden  Deniz, "Ambargolar dikkate alındığı zaman bu çatı altında sürdürmekte olduğumuz faaliyetlere ağırlık vermenin önemi daha iyi anlaşılır olacaktır." dedi.

Deniz'in konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

  • Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak biz, hükümette veya muhalefette olsunlar siyasi kadrolarımızla iyi ilişkiler içinde olmayı, diyaloğu her durumda sürdürmeyi, yapıcı görüş ve önerilerde bulunmayı, raporlar hazırlayarak yapısal sorunlarımıza bilimsel yaklaşımlar geliştirmeyi önemsiyoruz.
  • Son bir yılımız çeşitli sorunlarla dolu geçse de Kıbrıs Türk Ticaret Odası bakımından verimli bir yılı geride bıraktığımızı düşünüyorum.
  • Geçen bir yıl içinde en önemli kazanımlarımızdan birisi, odamızın Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’ne gözlemci üye olarak kabul edilmesi olmuştur. Bu çatı altında düzenlenen toplantılara iyi bir kapasite ile katıldık ve katılmaya devam edeceğiz.
  • Bize uygulanan ambargolar dikkate alındığı zaman bu çatı altında sürdürmekte olduğumuz faaliyetlere ağırlık vermenin önemi daha iyi anlaşılır olacaktır sanırım. Bu ilişkiyi verimli bir hale getirmek için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız.
  • Bu dönemde gururla andığım konulardan bir diğeri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere Türkiye’deki ticaret ve sanayi odaları ile ilişkilerimizde sağladığımız ilerlemedir
  • Türkiye’deki muhataplarımızla birlikte dış pazarlara ulaşım konusunda ortak çalışmaları sürdürmekteyiz. Odamız bünyesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin iş birliği ve desteğiyle kurmuş olduğumuz İhracat Geliştirme Merkezi ile dış pazarlara erişim girişimlerimiz daha verimli ve etkin olacaktır.
  • Yeşil Hat ticareti ile ilgili çalışmalarımızı istikrarlı olarak devam ettireceğiz. Önümüze bazı hedefler de koyduk. Tescilli hellim ürünlerimizi Avrupa pazarına ulaştırmak bu hedeflerimizden biridir. Yeşil Hat ticaretini geliştirme konusunda Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası ve Avrupa Birliği ile birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de AB ve Güney’deki muhatabımız KEBE ile çalışmalarımıza bu yönde devam edeceğiz.
  • Bütünlüklü ekonomik anlayışla 3 yıllık orta vadeli bir program hazırladık ve bunu ilgili kesimlerle paylaştık. Enerji konusunda KKTC Güncel Elektrik Üretim Durumu ve Enterkonnekte Bağlantı Seçenekleri konulu bir rapor hazırladık bunu kamuoyu ile paylaştık. Bazı önerilerimizin yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduk. Özellikle Sosyal Sigorta prim desteği pek çok işletmemiz için adeta 'can suyu' niteliğindedir. Prim desteği hem işletmelerimizi hem de istihdamı koruma konusunda önemli bir destektir. 
  • Kamu mesai saatlerinde bir iyileşme sağlanmış olmakla birlikte özel sektör ile kamu çalışma saatlerinin uyumlaştığını söyleyemeyiz. Kaldı ki gümrükler ve limanlar başta olmak üzere çalışma düzeninde yaşanan aksaklıklar, işletmelerin verimliliğini doğrudan ve olumsuz şekilde etkiliyor.
  • Bugünkü eğitim ve sağlık sistemlerimiz sürdürülemez. İnsanlarımızın sağlık harcamaları içinde çok küçük bir paya sahip olan ilaç yardımını düzenli olarak almalarını sağlayacak bir sistem bile kuramamış olmamız kabul edilemez. Dar gelirli ailelerimizin çocuklarını özel okullarda eğitmek için katlandıkları sıkıntıları görmezden gelemeyiz. Eğitim ve sağlık sistemlerimizi köklü bir şekilde değiştirmek ve hemen iyileştirmek zorundayız.

Genel kurula Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre,  TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile Türkiye'den Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye-KKTC Odası Formu Eş Başkanı Cihat Lokmanoğlu da katıldı.

Genel kurul’un başında Başbakan Ünal Üstel de hazır bulundu ancak yoğun programı nedeniyle daha sonra toplantıdan ayrıldı. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar