"Bakana önce sen sözünü tut" diyen Serdaroğlu: Bayramdan sonra asgari ücret masasını biz toplayacağız

2 Nisan 2024

A
A

Asgari ücret masasında işçi kanadını temsil eden Hür-İş'in Başkanı Serdaroğlu, bakana hayat pahalılığının asgari ücrete otomatik olarak yansıması için verdiği sözü tutmasını istedi, masayı toplamak için bayram sonrası çağrı yapacaklarını söyledi.

ZgotmplZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu (solda) ve Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücret ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

MYK Haber'e son gelişmeler aktaran Serdaroğlu, sözünü tutmadığı gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu'na tepki gösterdi.

Meclis Genel Kurulu'nda geçtiğimiz hafta oybirliği ile kamu görevlilerinin ve kamudan maaş çekenlerin hayat pahalılığı (HP) ödeneğinden yılda üç kez yararlanmasını öngören Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı kabul edilmişti. Asgari ücretli ise kapsam dışında bırakılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu, ortak uzlaşı zemininde işveren ve işçi tarafını da buluşturabilirse, bu hafta için asgari ücret masasını toplayacaklarını açıklamıştı.

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Gardiyanoğlu'nun bu açıklamayı tamamen alacağı tepkilerden kaçınmak için yaptığını savundu.

"Hayat pahalılığı (HP) ödeneği tüm kamu çalışanı, emekli ve askere otomatik yansıtılıyor. Bu yıl yasal değişiklikle üç kez verilecek. Bakanın, asgari ücretin de otomatiğe bağlanması için yasal düzenleme sözü vardı ancak tutmadı." diyen Serdaroğlu, şöyle devam etti:

"Gerçekten çok ciddi bir ayrımcılık var, toplum üzerinde ayrıştırma var. Kaldı ki özel sektörde insanlarımız örgütsüzdürler. Bu durumun kendilerine vermiş olduğu ciddi anlamda bir dezavantaj vardır ve devlet, hükümet edenler de hiçbir dönem bu insanların özlük haklarıyla ilgili veyahut da çalışma saatleriyle ilgili hiçbir adım atmadı, İş Yasası’nda her şey yazmasına rağmen."

"Hayat pahalılığının asgari ücrete otomatik olarak yansıtılması yerine kalkıp bakan 'Masayı toplayacağım.’ diyor. Masayı toplamak bir marifet değildir, bakana ihtiyaç yok yani masanın toplanması için, biz de yaparız çağrıyı, toplanır."

"BAYRAMDAN SONRA ASGARİ ÜCRET MASASINI BİZ TOPLAYACAĞIZ"

Bayramdan sonra masayı kendilerini toplayacağını belirten Serdaroğlu, "Martın hayat pahalılığı daha belli değil, nisanın da hayat pahalılığını öngörerek bir artış yapılacaktır tabii ki. Bu artış yapıldıktan sonra da yani bakanın sözünde durmasını istiyoruz ve gerekli yasal düzenlemeyi de yaptırmak için düğmeye bassın artık." dedi.


Ülkede asgari ücret, Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından belirleniyor. Yasaya göre komisyon yılda 3 kez toplanabiliyor.

Devlet, işçi ve işveren tarafından eşit sayıda toplam 15 temsilciden oluşan komisyon, yeni yılın ilk asgari ücretini aylık brüt 27 bin 587 TL, net ise 24 bin TL olarak belirlemişti. 

Kamuya ocak ayının ardından mayıs ve eylülde iki kez daha HP ödeneği verilecek. HP ödenekleri, 1 Ocak 2024'ten itibaren, İstatistik Kurumu'nun Tüketici Fiyatları Genel Endeksi'ndeki aralık ayında oluşacak artışa göre hesaplanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar