2 yılda 5 binin üzerinde işletme kapandı: Küçük ve orta işletmeler destek bekliyor

23 Temmuz 2022

Güncelleme: 23 Temmuz 2022

A
A

KTEZO Başkanı Kanber, küçük ve orta boy işletmelerin ayakta durabilmesi ve istihdamı devam ettirebilmesi için doğrudan desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ

Yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) ve ardından Türk Lirası'nın değer kaybına bağlı olarak meydana gelen ekonomik kriz tüm kesimleri olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Bu süreçten en fazla etkilenen kesimlerin başında gelen küçük ve orta boy işletmeler ise varlıklarını sürdürmek için destek bekliyor.

2020 sonrasında 5 binin üzerinde işletmenin kapandığı haber veriliyor.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanlar Kurulu Başkanı Mahmut Kanber'in açıklamasına göre, kapanan işletmeler nedeniyle istihdam da ağır darbe aldı.

Yazılı bir açıklama yapan Kanber, birçok küçük ve orta boy işletmenin çalışanlarıyla beraber varlıklarını sürdürme noktasındaki çabalarının yetersiz kaldığını belirterek, bu işletmelerin ayakta durabilmesi ve istihdamı devam ettirebilmesi için doğrudan desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Kanber, küçük ve orta boy işletmelerin ekonomik faaliyetlerinde gelir kayıplarının ortalama yüzde 50 olduğuna dikkat çekti.

Açıklamasında, “İşletmeleri borçlandırarak kamuya kaynak aktarmayı hedefleyen yapının sağlıklı politikalar oluşturacağı ile ilgili kaygı duymaktayız.” diyen Mahmut Kanber,  işletmelerin kendi öz varlıklarını satarak ve borçlanarak ayakta kalmaya çalıştığı ancak çoğunun elinde öz varlık kalmadığını belirtti.

 

Yaşanan sorunların sorumlusu olarak ise “istikrarsız ve kalıcı olmayan her hükümete göre değişen bakış açısına bağlı ekonomik, sosyal ve siyasal politikaları” gösterdi.

Kanber'e göre, sadece maaşların artırılarak hayat pahalılığının önüne geçilebileceği düşüncesi de doğru değil.

KTEZO Başkanlar Kurulu Başkanı Kanber, "Hedef açlık sınırında bir gelir için yaşamak ve mücadele olmamalı. Sınıfsal ayrım ekonomik tanımlamanın toplum içinde daha fazla derinleşmeden, adil bir gelir dağılımı sağlayacak sosyoekonomik yapılanmaya ihtiyacımız vardır.” görüşünü paylaştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar