Kovid-19'un "küresel acil durumu" sona erdi

5 Mayıs 2023

A
A

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Kovid-19'un "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu"nun sona erdiğini duyurdu.

ZgotmplZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) sağlık açısından artık "küresel bir acil durumu" teşkil etmediğini açıkladı.

Açıklama pandeminin bitişine dair büyük bir adım olarak görülüyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Dün Acil Durum Komitesi 15'inci kez toplandı ve küresel halk sağlığı acil durumuna son vermemi tavsiye etti. Bu tavsiyeyi kabul ettim. Bu nedenle büyük bir umutla Covid-19 küresel acil durumunun bittiğini ilan ediyorum." dedi.

Kovid-19 nedeniyle 30 Ocak 2020'de DSÖ tarafından "küresel acil durum" ilan edilmişti.

GERÇEK CAN KAYBI AÇIKLANANIN ÜÇ KATI

Ghebreyesus, resmi rakamlara göre salgında en az 7 milyon insanın öldüğünü söyledi. Ancak gerçek sayının bunun yaklaşık üç katı, yani 20 milyona yakın olduğunu belirtti ve virüsün önemli bir tehdit olmaya devam ettiği konusunda uyardı.

Yetkililer, virüsün ölüm oranının Ocak 2021'de zirvede olduğu haftalık 100 bin seviyesinden inerek 24 Nisan'da haftalık 3 bin 500 seviyesine yaklaştığını belirtti.

DSÖ virüse karşı en yüksek alarm seviyesini üç yıl önce ilan etmişti.

DSÖ, en yüksek alarm seviyesinin kaldırılmasının virüsle ilgili tehlikenin bittiği anlamına gelmediği konusunda uyardı ve durum değişirse acil durumun yeniden ilan edilebileceğini açıkladı.

DSÖ'nün sağlık acil durumları programından Dr Mike Ryan, tehdidin hâlâ mevcut olduğunu belirtti:

  • Virüsün yayılmaya devam etmesini bekliyoruz. Bu, pandemiler tarihinde yinelenen bir olaydır.
  • 1918 pandemisinin (İspanyol gribi) son varyantlarının ortadan kalkması onlarca yıl almıştı.
  • Salgınlar çoğu zaman bir sonraki salgının başlamasıyla sona erer.
DÜNYADA SON DURUM

DSÖ verilerine göre, Aralık 2019'da başlayan Kovid-19 yaklaşık 7 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Dünya genelinde toplam 765 milyon 222 bin 932 doğrulanmış Kovid-19 vakası kaydedildi.

KKTC'DE SON DURUM

KKTC'de, salgın başından son verilerin açıklandığı 24 Nisan 2023 tarihine kadar toplam 7 milyon 302 bin 622 test yapıldı, 139 bin 810 vakaya rastlandı, 263 hasta yaşamını yitirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar