Eris nedeniyle Türkiye'de Kovid-19 vakaları yükselişte

2 Ekim 2023

A
A

Türkiye'de "Eris" varyantı nedeniyle Kovid-19 vakalarının yükselişte olduğu bildirildi.

ZgotmplZ

Eris varyantı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Kovid-19 enfeksiyonu vakalarını patlattı. 

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu, “Uzun süredir görmediğimiz radyolojik görüntüler ve ölümler görüyoruz.” dedi.

Son olarak Hatay Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. Ankara Tabip Odası dün Kovid-19 vakalarının arttığını, hastanelerin "alarm verdiğini" bildirmişti.

Diken'den Mesude Erşan'ın haberine göre, hekimlerin klinik deneyimleri de Kovid-19 vakalarında ciddi artışa işaret ediyor.

Örneğin Hacettepe Tıp Fakültesi, uyarı amaçlı yolladığı bir iç yazışmada, son 24 saatte hastanede yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde üçten yüzde 20’ye çıktığını bildirdi ve çalışanlardan maske takarak ve taktırarak önlem almalarını istedi.

Sağlık Bakanlığı Kasım 2022’de bu yana kamuoyuna bilgi akışını durdurduğu için resmi vaka sayısı bilinmiyor.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) başta olmak üzere başka uzmanlık dernekleri Eris varyantına karşı hazırlıklı olunması, güncel aşıların bir an önce temin edilerek riskli gruplarda uygulanması gerektiğini söylüyor.


Türkiye'de ve Güney Kıbrıs'ta rastlanan Eris ile ilgili KKTC'de bir kayıt yok. Ancak aylar sonra toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, risk grubunda olanlara maske önerisinde bulunmuştu.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı olan, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Gürkut, MYK Haber'e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar