Hasipoğlu, BM'nin Ada'daki varlığını eleştirdi

3 Mart 2024

Güncelleme: 4 Mart 2024

A
A

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 4 Mart 1964 tarihli 186 Sayılı kararın 60. yıldönümünde Kıbrıs Sorunu'nu 60 yıllık bir çıkmaza hapseden bir karar olduğunu, BM'nin Ada'da işgal edilmiş Kıbrıs Cumhuriyeti'ni desteklediğini ifade etti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, "186 sayılı kararla" ilgili bir açıklamada bulundu.

Hasipoğlu, 4 Mart 1964 tarihli 186 Sayılı kararın 60. yıldönümünde Kıbrıs Sorunu'nu 60 yıllık bir çıkmaza hapseden bir karar olduğunu belirtti. Bu süre boyunca BM'nin adada Kıbrıs Türk tarafıyla herhangi bir anlaşma yapmadan, işgal edilmiş Kıbrıs Cumhuriyeti'ni desteklediğini ifade etti.

Hasipoğlu, açıklamasına şu şekilde devam etti:

''Kıbrıs Türklerini yok etmek için Rum Silahlı güçlerinin başlattığı saldırıların gölgesinde, günün könjonktürü kapmasında krize geçici bir çıkış yolu diye gündeme getirilen 186 Sayılı kararla, BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yegane ülke olarak kabul etmiş, Kıbrıs Türklerinin egemenlik haklarını görmezden geleceğini o tarihten ilan etmiştir.  Geçirmiş olduğumuz tüm sonuçsuz müzakere süreçlerini de dikkate alırsak , artık bu karar çağdışı kalmıştır ve adanın gerçekleri ışığında revize edilmelidir.  186 Sayılı karar ile BM Güvenlik Konseyi çözümü değil çözümsüzlüğü körüklemekte ve Kıbrıs’ta Rum tarafına konfor alanı yaratmaya devam etmektedir.  Hukuk, eşitlik, insanlık ve yaşam hakkı bu kararla hiçe sayılmıştır.  BM ve Güvenlik Konseyi’nin bu hatanın bedelini her fırsatta Kıbrıs Türküne ödetmeye çalıştığını bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. En son 2017 Yılı’nda Crans Montana’da federal müzakere sürecinin son görüşmesinde 186 Sayılı karardan aldığı güçle dönemin Rum Lideri Anastasiadis ve veliahtı Hristodulides masadan geriye bakmadan kalkmıştır.

2017, Anavatan Türkiye ile KKTC’nin yeni politikasının penceresini açmıştır.  Kıbrıs Türk Halkı, eşit egemenlik ve uluslararası statüsünün teslim edilmesini çoktan haketmiştir.  Antalya'da gerçekleşen Diplomasi Forumu’nda, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, açılış konuşmasında ifade ettiği gibi ‘artık uluslarası eşit statü talebimiz ve 'egemen eşitlik' vurgusu Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC'nin dış politikada tam bir uyum içerisinde olduğunu net olarak ortaya koymuştur.  Kıbrıs için garebete dönüşen 186 Sayılı karara karşı Kıbrıs Türkü ve KKTC’nin dünyaya açılımının, Türk Devletleri ve diğer önemli dünya kuruluşları ile bağlarını güçlendirmesinin önündeki engeller ileriki süreçte tek tek aşılacaktır.''

BM BARIŞ GÜCÜ KIBRIS'TA 60 YILDIR VAR...

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü, 1964 yılında Güvenlik Konseyinin kararıyla 796 askeri ve 65 polis personelinden oluşan bir güçle kurulmuştu.

Kıbrıs adası 1974'ten bu yana kuzeyde Türk ve güneyde Rumlar olmak üzere ikiye bölünmüş, 2004'te Kıbrıslı Rumlar, BM tarafından sunulan adanın iki parçasını birleştirmeye yönelik bir planı reddetmişti.

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

1964'ten bu yana yaklaşık 186 BM personeli UNFICYP'de görev yaparken hayatını kaybetti.

2 Ocak 2024 tarihinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tümgeneral Erdenebat Batsuuri'yi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Kuvvet Komutanı olarak atadı.

30 Ocak 2024'te ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini, Kıbrıs Türk tarafının onayını almadan bir yıl daha uzatma kararı aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar