Güzelyurt'a soğuk hava deposu için imzalar atıldı

3 Mayıs 2024

Güncelleme: 4 Mayıs 2024

A
A

Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'la Ankara'da, daha önce açıklanan Güzelyurt'taki ''Soğuk Depolama Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi” mutabakat zaptı imzalandı. İşte antlaşmanın detayları...

ZgotmplZ

Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'la Ankara'da bir araya gelerek KKTC ile Türkiye arasında narenciye sektöründe ileri meyve işleme ve soğuk depolama kapasitesinin geliştirilmesi projesi için mutabakat zaptı imzaladı.

İmza merasiminde konuşan Başbakan Üstel, bu projenin KKTC'nin tarım sektöründe önemli bir adım olacağını ve narenciyenin gerçek değerine kavuşacağını belirtti. Ayrıca, projenin çevre dostu ve yeşil enerjiyle çalışan bir yapıya sahip olacağını vurguladı.

Başbakan, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin köklü ve kardeşlik temeline dayandığını ifade ederek, yapılan anlaşmanın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Bununla birlikte, Türkiye'nin KKTC'ye sağladığı destekle yürütülen pek çok projenin de ele alındığını ve tamamlanması için çalışıldığını dile getirdi.

İstikrarın önemine vurgu yaparak, bir ülkede istikrar olmadığında gelişim ve yatırımın da olmayacağını belirtti. Türkiye ile KKTC arasında yaşanan işbirliğinin ve iradenin güçlü olduğu bir dönemde birçok projeye imza atıldığını ve atılacağını ifade etti.

ANTLAŞMA NELERİ İÇERİYOR?

İmzalanan antlaşmaya göre;

  • Güzelyurt’a ilk etapta 15 bin tonluk ve dört yıl içerisinde toplam 40 bin ton kapasiteye ulaşacak soğuk hava deposu projesi hayata geçirilecek.
  • Projenin tamamlanması ile birlikte narenciye sıkma kapasitesi günlük 350 tondan 1000 tona çıkarılıyor.
  • Narenciyenin yanı sıra, çilek, muz, üzüm, tropikal meyveler gibi diğer tarımsal ürünlerin de depolanmasına imkan verilecek ve ürünlerin kalıntı analizleri de en hızlı şekilde yapılabilmesi sağlanacak.
  • Ürün kalitesinin ve güvenilirliğinin artırılması için projede bir de laboratuvar bulunacak.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar