Avcı ve Hasgüler'e KSTU tutuklaması: İddialar neler?

Kamalı Haber, 9 Mart 2024

Güncelleme: 9 Mart 2024

A
A

Dün tutuklanan YÖDAK Başkanı Avcı ve eski YÖDAK Başkan Yardımcısı Hasgüler'e, KSTU'ya tıp fakültesi açılması izni verilmesi için para aldıkları iddiası ile üçer gün tutukluluk verildi. Avcı, sağlık sorunu gerekçesiyle mahkemeye çıkmadı.

ZgotmplZ Kamalı Haber

Lefkoşa Kaza Mahkemesi bugün Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı ve eski YÖDAK Başkan Yardımcısı Mehmet Hasgüler’e üç gün tutukluluk verdi.  

Turgay Avcı ve Mehmet Hasgüler, KSTU’ya tıp fakültesi açılmasına izin verilmesini sağlamaları karşılığında para aldıklarına ilişkin 7 Mart tarihinde başlatılan soruşturma kapsamında dün tutuklandı.

Turgay Avcı, tutuklanmasının akabinde göğsünde ağrı ve yüksek tansiyon şikayetiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, doktoru tarafından verilen ifade ve sunulan rapor doğrultusunda mahkemeye katılmadı.

Mahkemede olguları aktaran tahkikat memuru, T.A. ve M.H.’nin “irtikap görevin yerine getirilmesi karşılığında para kabul edilmesi, kamu hizmetinde görevli kişinin iltimas karşılığında para alması ve suç gelirini aklama suçlarından” methaldar olduklarını söyledi.

TIP FAKÜLTESİ AÇILMASI İÇİN PARA ALDIKLARI TESPİT EDİLDİ

Polis, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı’nın ve o dönem YÖDAK Başkan Yardımcısı olan Mehmet Hasgüler’in “görevin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle KSTU tarafından açılacak olan tıp fakültesi konusunun YÖDAK’ın gündemine hızlı bir şekilde alınıp görüşülüp onaylanması amacıyla para aldıklarının” tespit edildiğini belirtti.

Üniversite tarafından Turgay Avcı’ya iki defada toplam 10 bin dolar, Mehmet Hasgüler’e de 4 bin dolar para verildiğinin öğrenildiğini söyleyen polis, yürütülen soruşturma sonucunda okul muhasebesinde mahsup fişi, ödeme fişi ve e-mailler tespit edilerek, emare alındığını ve zanlıların dün tutuklandığını belirtti.

Polis, zanlıların alınacak ifadelere, emarelere etki etme olasılıkları bulunduğunu söyleyerek, üç gün tutuklu kalmalarını talep etti.

PARA VERİLMESİ SONRASI ÜNİVERSİTEYE İZİN VERİLDİ

Savcı da, üniversitenin tıp fakültesi açmasının ivedilikle sağlanması adına zanlılara para verildiğine ve paranın teslim alındığına ilişkin tanık ifadesi bulunduğunu, Turgay Avcı’ya üniversite tarafından paranın verilmesini takiben bir gün sonra YÖDAK’ın üniversiteye gerekli izni verdiğinin tespit edildiğini belirtti. Söz konusu suçların ciddi suçlar olduğunu dile getiren Boşnak, üç gün tutukluluk talep etti.

Diğer yandan, tanık olarak dinlenen Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kalp hastalıkları doktoru Hakan Debeş, Turgay Avcı’nın kalp krizi riski bulunduğunu bu nedenle mahkemeye gelemeyeceğini dile getirmesi ve sağlık raporunu mahkemeye sunması üzerine Turgay Avcı’nın gıyabında yargılanmasına karar verildi.  

Yargıç, zanlıların üç gün poliste tutuklu kalmalarına karar verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar