Avcı sözünü sakınmadı: Kuralların gelmesi bazı insanları ve paydaşları rahatsız edecek

25 Mart 2024

Güncelleme: 25 Mart 2024

A
A

TKÖD Başkanı Mehmet Zeki Avcı, trafik cezalarının caydırıcılıktan uzak olduğunu, yasaların güncellenmesi gerekirken bekletildiğini belirtti. Avcı, ilgili kurumlardaki yetkililer ve paydaşlar rahatsız olacağından adım atılmadığını savundu.

ZgotmplZ

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Zeki Avcı, ülkede önlenemeyen trafik kazaları ve yaşanan ölümlere ilişkin MYKibris.com'un sorularını yanıtladı.

Avcı, kazaların önlenmesi için kısa, orta ve uzun vadeli yapılacaklar olduğunu belirterek, "Yollarımız bozuk düzeltelim' deniyor, ancak bunları zaten yarın düzeltemeyiz, bunun bir planlaması ve ekonomisi var." dedi.

"DEVLETİMİZ, ALKOLÜ BİLE DURDURAMIYOR"

Mehmet Zeki Avcı, bu yıl 10 ölümlü kazanın üçünün alkolden meydana geldiğini, geçen yıl da 12 ölümlü kazanın sebebinin alkol olduğunu belirterek, "Sadece alkolü bile durduramayan bir devletimiz var.“ ifadesini kullandı.

Alkollü sürüşü caydıracak önlemler alınmadığını, yasaların artık caydırıcı olmadığını ifade eden Avcı, "Bu yasalar yapıldığı zamanki nüfus yapısı farklıydı, sayı farklıydı, suçlar farklıydı ve bunun değiştirilmemesi doğrudan bu suçun devam etmesini sağlamaktır.“ diye konuştu.

TKÖD Başkanı, alkollü sürüşün zaten mazereti olamayacağını, bunun doğrudan bir davranış bozukluğu olduğuna dikkat çekerek, "bu devletten korkmamaktır, kurallardan, gelecek olan cezadan korkmamaktır, istediği kadar içsin sürsün, nasılsa cezamı öderim diye bir zihniyet varsa, demek ki cezalar caydırıcı değildir.“ dedi.

"YASALARIN GÜNCELLENMESİ GEREKLİ"

"Yasalar yeniden düzenlenmezse, bu konuda yaptırımlar arttırılmazsa, ağır ceza verilmezse masum insanların ölümü önlenemez, önlenemeyecek.“ diyen Avcı, 1-2 yıldan beri bu yasaların düzenlenmemesinin, "yetkili makamların yoldaki kazalardan sorumluluk almamasının" açık örneği olduğunu belirtti.

Kazaların sorumlusu olarak bir tek sürücünün gösterilmesinin de doğru olmadığını ancak ayrıca altyapı sorunu olmayan yerde, şehrin içinde bile kazaların meydana gelebildiğini kaydeden TKÖD Başkanı Avcı, cumartesi günü Girne merkezde meydana gelen ölümlü kazayı örnek verdi.

"Orada insan yapısında, insan davranışında sorun var, yasaların düzenlenmemesi de buna katkı koyuyor.“ diyen Avcı, son 3-5 yıldır trafikle ilgili, olumlu yönde  yasal düzenleme yapılmadığını, yapılanların aksine trafiği bozucu olduğunu savundu.

"EHLİYET VERİLME SİSTEMİ DEĞİŞMELİ"

Mehmet Zeki Avcı, sadece caydırıcı cezalar değil, eğitimin arttırılması, eğitimin daha ciddiye alınması, ehliyet sınavlarının değişmesi, ülkeye gelen yabancıların ehliyetinin daha iyi incelenmesinin gerektiğine vurgu yaparak, "Bu ülkede, yazılı sınav yapılmadan ehliyet verildiği bir acı gerçektir.“ dedi.

Şu anda sürücü adaylarına şoför okulunda dersler verildikten sonra okul tarafından "Sürebilir" diye karar üretildiğini, müfettişin de ehliyet verilmesini onayladığını söyleyen TKÖD Başkanı Avcı, "Orada ehliyeti veren makam şoför okulu mu yoksa sadece imzayı atan müfettiş mi?” diye sorarak, sadece imza atarak ehliyet verilemeyeceğini, şoför okulunun verdiği kararla ehliyet verilmesinin yasalara aykırı olması gerektiğini söyledi.

"YASAL DÜZENLEME BİRİLERİNİN RAHATINI BOZACAK"

Avcı, şoför okullarıyla ve ehliyet verme sistemiyle ilgili tüzüklerin 8 yıldan beri hazır olduğunu ancak geçirilmediğini, bunun sebebinin sistemden herkesin memnun olması olduğunu, kuralların gelmesinin, bazı insanları ve paydaşları rahatsız edeceğini savunarak, "Yetkili makamlar da rahatsız olacak ki, onun için bu tüzükler geçirilmiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

"SADECE POLİS ÇABA SARF EDİYOR"

Trafikte uyuşturucu testinin yapılmasında kullanılacak aletlerin dahi alınmadığını belirten Mehmet Zeki Avcı, ülkede trafik kazalarının azalması için tek uğraşan kurumun Polis Genel Müdürlüğü (PGM) olduğunu, onların dışında yetkili hiçbir kimseden ses çıkmadığını belirterek, "PGM bunları yapmama kararı alırsa, memleket hapı yutar.” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar