Ramazan ve oruç

15 Mart 2024

Güncelleme: 15 Mart 2024

A
A

KKTC'nin din görevlileri tarafından hazırlanan özel yazılar, Ramazan ayı boyunca her gün bu sayfada yayımlanıyor.

ZgotmplZ

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a salât ve selâm onun habibi edibi Muhammed Mustafa (sav) efendimiz üzerine olsun. Cenab-ı Hak zamanlar içinde mübarek zamanlar, mekanlar içinde mübarek mekanlar yaratmıştır. Bu zamanlardan birisi de rahmetin ve mağfiretin bol olduğu, başı rahmet ortası mağfiret sonu da cehennemden azat olma günleri olan, Hz. Peygamberin "Allahım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır!" diye dua ettiği Ramazan ayıdır.

İslam dünyasında on bir ayın sultanı olarak nitelendirilen içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni barındıran ve öteden beri büyük bir coşku ile ihya edilen Ramazan ayı denince akla ilk gelen oruç tutmaktır. Yüce Rabbimiz "Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı." (Bakara suresi,183) ve "Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin" (Bakara suresi,185) buyuruyor.

Orucun maddi ve manevi pek çok faydası vardır. Hz. peygamber (sav) "Oruç tut sıhhat bul" derken maddi yönüne, “Kim inanarak ve sevabını yalnızca Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır" buyurmak suretiyle manevi yönüne dikkat çekmiştir. Ayrıca "Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cuma’ya kadar; ramazan ayı, sonraki ramazana kadar olan günahlara kefaret olur." (Taberani) buyurmuşlardır. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (sav) "Aziz ve yüce olan Allah ademoğlunun bir iyiliğine on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık verir, ancak oruç hariç.” Allah Teâlâ buyurur ki: “Oruç benim içindir, onun mükafatını ben veririm.” Buyurarak konunun önemine dikkat çekmiştir.

Ramazan ayının en önemli ibadeti oruç tutmaktır. Farz oruç bu aya hasredilmiştir. Ramazan-ı şerifte, oruç tutmak çok sevaptır. Mümkün mertebe oruçlarımızı tutmaya gayret edelim. Özürsüz olarak orucumuzu ertelemeyelim. Özürsüz oruç tutmamak büyük günahtır. Hadis-i şerifte, "Özürsüz, Ramazan’da bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazan’daki o bir günkü sevaba kavuşamaz" buyuruldu. (Tirmizi)

Oruçlunun her hali takdire şayandır. Allah Resulü (sav) “Oruçlunun uykusu ibadettir, suskunluğu tespihtir, amelleri katlanır, duası müstecaptır, günahları bağışlanır ve “Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir” (Müslim, Sıyâm, 164) buyurmuşlardır. Peygamber Efendimiz, Allah’ın rızasını elde etmek niyeti ile aç kalmaktan dolayı ağızda oluşan kötü kokunun bile böylesine güzel bir niyetten kaynaklandığı için Allah katında ayrı bir anlam ifade ettiğini belirtmektedir.

Cenab-ı Hak oruç tutan kimseyi cehennemden ırak eder Ebû Saîd şöyle rivayet eder: Resûlüllah (a.s.m): "Allah yolunda bir gün oruç tutan hiçbir kul yoktur ki, o gün sebebi ile Allah onun yüzünü yetmiş sene cehennemden ırak etmesin." buyurdular. (Müslim) Ukbe bin Âmir'den (ra): Allah Resulü (a.s.m): "Kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa Allah onu cehennemden yüz yıllık mesafe uzaklaştırır." Bu mesafeyi kim artırmak istiyorsa Ramazan orucuna devam etsin.

Cenab-ı Hak oruç tutanlar için cennette özel bir kapı tahsis etmiştir ve bu kapıdan sadece oruç tutanlar girecektir. Hadis-i Şerif’te:“Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez.” (Buhari, Savm 4)

Affın, mağfiretin bol olduğu zekât ve sadakaların çokça verildiği yardımlaşmanın zirve yaptığı bu ayın kadir ve kıymetini bilelim. Geçen günleri bir daha geri getirmek mümkün olmuyor. Zaman her an aleyhimize işliyor. Bizlerin oruç tuttuğu ve Orucun da bizleri tuttuğu bir ramazan ayı geçirmeniz dileği ile hayırlı Ramazanlar......

Bir ayet

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gereği gibi saygılı olun ve ancak Müslüman olarak can verin” 

Bir Hadis

Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece asla sapıtmazsınız: Allah’ın kitabı ve resulünün sünneti”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar