Ramazan ve Kur'an

19 Mart 2024

Güncelleme: 19 Mart 2024

A
A

KKTC'nin din görevlileri tarafından hazırlanan özel yazılar, Ramazan ayı boyunca her gün bu sayfada yayımlanıyor.

ZgotmplZ

İslam âleminin en önemli zaman dilimlerinden Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz. Ramazan ayı, faziletlerle dolu ve bizim kültür ve medeniyetimizde müstesna yeri olan bir aydır. Halkımız nezdinde de “on bir ayın sultanı” olarak nitelendirilir.  

Kur’an, Allah tarafından Cebrâil vasıtasıyla son peygamber Hz. Muhammed’e indirilen, mushaflarda yazılan, tevâtürle nakledilen, okunmasıyla ibadet edilen, Fâtiha sûresiyle başlayıp Nâs sûresiyle biten, başkalarının benzerini getirmekten âciz kaldığı Arapça mûciz bir kelâmdır.” 

Kur’an-ı Kerim de Ramazan ayı hakkında “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an indirildiği aydır.” (Bakara 185) buyuruluyor. Diğer bir hususta, İslâm’ın beş esasından biri olan oruç ibadetinin bu aya tahsis edilmiş olması ve bu ay içerisinde bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesinin bulunmasıdır. Demek ki, ramazanı diğer kamerî aylardan üstün kılan özelliklerin başında, insanlık için bir hidâyet rehberi olan Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye başlamış olmasıdır.  

Kur’an-ı Kerim, İslâmiyetin ana kitabıdır. Dinin esasıdır. İnsan ve insan topluluklarını inanç, ibâdet, ahlâk ve sosyal yönden maddî ve manevî mutluluğa ulaştıracak her şeyi bildirmiştir.

Kur’an-ı Kerim, insan ilişkilerine büyük önem verir. Bugün toplumların en çok ihtiyaç duydukları toplumsal barışı sağlayacak hususları detaylarına kadar açıklar. Önce kişinin gerek Allah’a ve gerekse insanlara karşı görev ve sorumluluklarını bildirir. Toplumun özünü oluşturan aile hayatı ile karı ile kocanın karşılıklı hak ve vazifelerinden milletler arası münasebetlere varıncaya kadar sosyal hayatın bütün kurallarını gösterir; en yüksek, en güzel ahlâk prensiplerini öğretir. Çok basit gibi görünen ve fakat insanları birbirlerine yaklaştırmada, sevgi, kardeşlik ve dayanışma içerisinde yaşamaları hususunda önemli etkisi olan selamlaşmaktan ve evlere izin alarak girme adabına varıncaya kadar detaylara yer verir. 

O HALDE KUR’AN AYI OLAN RAMAZAN AYINDA KUR’AN İLE BULUŞMA NASIL OLMALI? 

Her konuda olduğu gibi örnek alacağımız kimse peygamberimizdir. Peygamberimiz ramazan ayında diğer aylardan daha çok Kur’an-ı Kerim’le ilgilenirdi. Kendisine vahiy getiren melek Cebrail (as) ramazanın her gecesinde peygamberimizle buluşur karşılıklı Kur’an okur hatmederlerdi.  

Bizlerde bu rahmet, mağfiret ve cehennem azabından kurtuluş ayı olan ramazan ayında, peygamberimizi, örnek alarak; Ramazan ayının bizim için bir fırsat olduğunun idrakinde olmalıyız. Camilerimizde okunan mukabelelere katılmak, hatim okumak, dinlemek, meal-tefsir okumak, anlamak, tefekkür etmek ve Kur’anı hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirmektir. 

Ramazan ayının hepimiz, ülkemiz, milletimiz ve hatta insanlık âlemi için hayırlara vesile olması temennisi ile Allah’a emanet olun.  

Bir Ayet

“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an indirildiği aydır.” (Bakara 185) 

Bir Hadis

Kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman, 28) 

Bir Soru ve Cevabı

ŞEKER HASTALARININ UYGULADIKLARI İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI? 

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar