Ramazan özel: Namaz ve önemi

20 Mart 2024

Güncelleme: 20 Mart 2024

A
A

KKTC'nin din görevlileri tarafından hazırlanan özel yazılar, Ramazan ayı boyunca her gün bu sayfada yayımlanıyor.

ZgotmplZ

Kuran'da geçen, namaz olarak tercüme edilen Arapça "salat" sözcüğü "övmek, dua etmek ve tazim etmek" manasına gelmektedir. Dini terim olarak ise namaz, “Peygamberimizin uyguladığı şekilde yerine getirilen, kalp, dil ve bedenle birlikte yapılan bir ibadettir.” Namaz, tekbir ile başlayıp selâm ile son bulan, belli fiil ve sözleri içine alan bir ibadettir. Allah'a karşı tesbîh, ta'zîm ve şükrün ifadesidir.

Dinimizin en önemli ibadetlerinden olan namaz, bizi yaratan, yaşatan, sayısız nimetleri veren yüce Allah'a karşı bir kulluk görevimizdir. Namaz kılanlar, Allah'ın emrini yerine getirmiş, kulluk borçlarını ödemiş ve Allah'ın hoşnutluğunu kazanmış, dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşmuş olurlar.

Yüce Rabbimiz, ilk insan ve ilk peygamber Âdem (a.s.)’den itibaren bütün insanları “namaz” ibadeti ile sorumlu tutmuş ve bütün peygamberler, kavimlerine “namaz” kılmalarını emretmişlerdir.

İnsan, kendisini var eden Yaratıcıyla irtibatını devam ettirebilmek için Allah’a ibadet etmeye muhtaçtır. Müslümanın Yaratıcı’yla irtibatını sürekli canlı tutan namazdır. Bu itibarla namaz konusunda gevşeklik göstermemek gerekir. Ancak namaz şekilden ibaret kalmamalı, bir zevk haline dönüştürülmelidir.

Buna göre namaz, irade, akıl, duygu ve bunun sonucu olarak iman sahibi bir kişi için, istemeye istemeye yerine getirmek zorunda kaldığı bir külfet değil; tam tersine, tıpkı bir âşığın, mâşukuna karşı duygularını anlatmak için can atması gibi zevkle ve büyük bir arzuyla yerine getirmek isteyeceği bir ibadettir. Kâmil manadaki bir ibadetin gereği budur. Namaz miraçtır, yani Müslümanın Allah’a ulaşması ve kavuşmasına vesiledir. Şair şöyle diyor:

Ey birader kıl namazı çün şeriat tacıdır.                                                                          

Sen namazı öyle bil mü’minin miracıdır.

Namaz kılan Müslüman, ibadetinde "İhsan" mertebesini; Allah'ı görüyor gibi ibadet etmek hedefini gerçekleştirmelidir. İnsan, ömrü boyunca kıldığı namazlarında bu hedefe ulaşmaya ve bu hakikati yakalamaya çalışmalıdır. Allah'a bu şekilde yönelen ve O’nu bütün varlığıyla seven insan O’nun rızasına uygun bir şekilde yaşayabilmek için elinden geleni yapar ve O’nun sevgisine gölge düşürebilecek her şeyden büyük bir titizlikle uzak durur.

Yüce dinimiz İslam da namaz, vakitleri belirlenmiş farz bir ibadettir. Nitekim Kur’an-ı Kerim de “Şüphesiz namaz, Mü’minler üzerine belirli vakitlerde farz kılınmıştır” buyurulmaktadır. Hz. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vesellem de “namaz dinin direğidir” buyurarak namaz kılmanın bir Müslümanın hayatında vaz geçilmez bir ibadet ve kulluk vesilesi olduğunu haber vermektedir. Bizlere düşen de Allah’ın emri ve peygamberimizin beyanı doğrultusunda namazlarımızı eksiksiz kılmaya çalışmak, bu vesile ile de hem dünyada hem de ahirette pek çok sevaba ve mükafata nail olmaktır. Kıldığımız namazlarımız makbul olması temennisiyle Allah’a emanet olun.

Bir Ayet

“Sana vahyolunan Kitabı oku, namazı dosdoğru kıl. Gerçekten namaz hayasızlıktan ve fenalıktan alıkoyar”

Bir hadis

Kulun Rabbine en yakın olduğu yer secde halidir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar