Ramazan özel: Gösteriş ve Riya

4 Nisan 2024

Güncelleme: 4 Nisan 2024

A
A

KKTC'nin din görevlileri tarafından hazırlanan özel yazılar, Ramazan ayı boyunca her gün bu sayfada yayımlanıyor.

ZgotmplZ
Güzelyurt - Fatih Camii

Riya, hakikatte olmadığı halde iyi görünmek manasınadır. Dilimizde en yaygın karşıtlığı gösteriştir. İslam dini, bütün ibadetlerimizde samimi olmamızı ve gösterişten uzak olmamızı emreder. Samimiyetten uzak, içine riya karışan ibadetlerin Allah katında bir değerinin olmadığı ifade edilmiştir. Canab-ı Hak Kuran-ı Kerimde “Biz bu kitabı sana gerçeğin bilgisi olarak indirdik. Öyleyse samimi bir inanç ve bağlılık göstererek sadece Allah’a kulluk et.” (zümer 2) buyurularak bütün ibadetlerimizde samimi olmamız emredilmektedir. Resûl-i Ekrem (s.a.s) bir hadisinde “Din samimiyettir.” buyurmuştur. Sahabe-i kiram merak edip, “Kime karşı samimiyet Yâ Resûlallah?” diye sorunca Sevgili Peygamberimiz şöyle cevap vermiştir: “Allah’a, Kitabı’na, Resûlü’ne, Müslümanların idarecilerine ve bütün Müslümanlara.” (Müslim, Îmân, 95.)

Gizli şirk olan riyâ, en makbul amelleri bile boşa çıkarıp sahibini ilâhî gazaba dûçâr eder. Bu sebeple müʼmin, ibadet ve tâatlerinde aldanışa düşmeden ahiret hazırlığı yapmalıdır. İbadetlerimizin samimi ve gösterişten uzak olmasına dikkat edelim. Aksi bir davranış ahirette elimizi boşa çıkaracak ve bizi hüsrana sürükleyecektir.

Allah Rasulü(sav), Kıyâmet günü, aleyhlerinde ilk hükmedilen insanlar şunlardır buyurmuştur: Birincisi; şehîd edilen kimsedir. O, Allah’ın huzuruna getirilir. Allah ona bahşettiği nîmetleri anlatır. O da bunları itiraf eder. Cenâb-ı Hak: Öyleyse bunlara karşı ne yaptın? diye sorunca adam: Yâ Rabbi! Senʼin uğrunda şehîd edildim. der. Allah Teâlâ buyurur ki: Yalan söyledin! Sen, yalnızca korkusuz ve cesur denilsin diye harp ettin. Gerçekten öyle de denildi. Sonra onun hakkında emredilir ve ateşe atılıncaya kadar yüzüstü sürüklenir.

İkincisi; ilim öğrenen, başkalarına da öğreten, ayrıca Kur’ân okumakla da meşgul olan adamdır. O huzûra getirilir. Allah kendisine olan nîmetlerini anlatır. O da itiraf eder. Cenâb-ı Hak: Bunlara karşı ne yaptın? diye sorunca adam: İlim tahsil ettim, onu başkalarına da öğrettim. Senin uğrunda Kur’an da okudum. der. Allah Teâlâ buyurur ki: Yalan söyledin! Sen ilmi, ancak âlim denilsin diye öğrendin; Kur’ânʼı da ancak o kārîdir (kırâat ehlidir) denilsin diye okudun. Gerçekten, öyle de denildi. Sonra hakkında emrolunur ve ateşe, yani Cehennem’e atılıncaya kadar yüzüstü sürüklenir.

Üçüncüsü; Cenâb-ı Hakk’ın kendisini (imkân bakımından) genişlettiği, malın her çeşidinden verdiği adamdır. O getirilir. Allah ona verdiği nîmetlerini anlatır. O da bunları îtirâf eder. Cenâb-ı Hak: Öyleyse bunlara karşı ne yaptın? diye sorunca adam: Hakkında infak edilmesini emir buyurduğun hiçbir yol bırakmadım. Malımı ancak Senin yolunda harcadım der. Cenâb-ı Hak buyurur: Yalan söyledin! Onları ancak, cömerttir denilesin diye yaptın. Nitekim öyle de denildi. Sonra hakkında emredilir ve Cehenneme atılıncaya kadar yüzüstü sürüklenir.” (Müslim, İmâre, 152) 

Bir Ayet

“Mü’minler öyle kimseler ki Allah’ın adı anıldığında kalpleri ürperir. Onun ayetleri okunduğunda imanları artar.”

Bir Hadis

“Sahura kalkın çünkü sahurda bereket vardır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar