Cuma Hutbesi - 12 Nisan 2024

12 Nisan 2024

Güncelleme: 12 Nisan 2024

A
A

Din İşleri Başkanlığı'nca hazırlanan cuma hutbesinde bu hafta "Gözümüzün Nuru" konusuna yer verildi.

ZgotmplZ

12 Nisan 2024 tarihli ve "Gözümüzün Nuru" konulu cuma hutbesi: 

         "Aziz Müminler!

Yüce dinimiz İslam’ın emrettiği beş temel esastan biri de namazdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in buyurduğu üzere namaz; dinimizin direği, gözümüzün nurudur. Gönlümüzün süruru, cennetimizin anahtarıdır. (Tirmizî, Îmân, 8; Nesâî, Işratü’n-Nisâ, 1; Ebû Dâvûd, Edeb, 78; Tirmizî, Tahâret, 1.) Bizler, kulluk ve sorumluluk bilincini namazla elde eder; Allah’ın rızasına, sonsuz rahmet ve mağfiretine namazla ulaşırız. Ruhumuzu daraltan sıkıntılardan namazla kurtulur; huzur ve esenlik iklimine namazla kavuşuruz. Aynı safta omuz omuza namazla bir araya gelir; birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi namazla perçinleriz.

Kıymetli Müslümanlar!

Namaz, Cenâb-ı Hakk’ın verdiği nimetlere karşı şükrümüzün ifadesidir. O’nun huzurunda ve gözetimi altında olduğumuzu hatırlatan müstesna bir ibadettir. Namaz, Rabbimize olan muhabbetimizin ve bağlılığımızın tezahürüdür. Müslüman oluşumuzun alameti, imanımızın hayata yansımasıdır.

Aziz Müslümanlar!

Günde beş vakit namaz kılmak, akıllı ve buluğa eren kadın erkek her Müslümana farzdır. Müslüman, meşru bir mazereti olmaksızın namazını asla ihmal edemez. “Daha sonra kılarım” diyerek kazaya bırakamaz.Çünkü namaz; iman iddiasındaki bir müslümanın sadakatini gösteren en büyük delildir.

Nitekim Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de

 وَأْمُرْ اَهْلَكَ بِالصَّلٰوةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَاۜ    “Ailene namazı emret, kendin de namaz kılmaya devam et." (Tâhâ, 20/132.diye buyurmaktadır.

Müslüman, aynı zamanda şefkat ve merhamet, tatlı dil ve güler yüzle namazı ailesine sevdirmekle de yükümlüdür. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s), “Yedi yaşına geldiklerinde çocuklarınızı namaza alıştırın." (Ebû Dâvûd, Salât, 26.buyurmuştur. O, biricik kızı Hz. Fâtıma’nın kapısına gitmiş, “Ey ev halkı! Haydi, namaza!” diyerek onları namaza davet etmiştir. (Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân, 33.)

Kıymetli Kardeşlerim!

    Namazlarımızı kılmaya özen gösterelim. Dört rekatlık bir namaz ;bir bardak çay içmekten, bir adet sigara içmekten daha kısa sürmektedir. Kalplerimizi namazla ferahlatalım. Günahların yükünden namazla kurtulalım. Vaktimizi namazla disipline edelim. İşlerimizi namaz vakitlerine göre ayarlayalım. Geçici dünyanın telaşesine kapılıp namazlarımızı asla ihmal etmeyelim. Unutmayalım ki; Namaz kılmak imkan meselesi değil, iman meselesidir…

Hutbemi Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şu hadisiyle bitirmek istiyorum “Kıyamet günü kulun hesaba çekileceği ilk ameli namazdır." (Nesâî, Muhârebe, 2.)

Rabbim hesabını kolaylıkla verebilmeyi cümlemize nasip eylesin.

Bayramınız ve cumanız mübarek olsun."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar