Bu gece Berat Kandili: Bu gecenin anlamı, önemi ve faziletleri neler?

6 Mart 2023

Güncelleme: 7 Mart 2023

A
A

Ramazanın müjdecisi olarak kabul edilen Berat Kandili bugün idrak edilecek.

ZgotmplZ

Kameri aylardan Şaban ayının on dördüncü gününü on beşini gününe bağlayan gece berat gecesidir. Berat sözü “beraet” kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Borçtan suç ve cezadan, hastalıktan kurtulma demektir. Buna göre berat gecesi günahlardan kurtuluş gecesi demektir.

Müslümanlar tarafından bu gecenin derin bir saygı ve heyecanla kutlanmasının sebebi budur.

Bu geceye "mağfiret gecesi" de denmiştir. Çünkü bu gecede pek çok kimseyi Cenab-ı Hakkın affedeceği Peygamber tarafından bildirilmiştir.

Hz. Muhammed (sav) bu geceyi ibadetle geçirmiştir.

Bir hadis-i şerifte Hz. Aişe şöyle demiştir:

"Peygamberimiz bir gece kalktı namaz kıldı. Secdeyi öyle uzattı ki öldü sandım. Bunu görünce kalktım. Elimle ayağına dokununca kımıldadı (sevindim) ve yerime döndüm. Secde de şöyle niyaz ettiğini duydum;

'Allahım, azabından affına gazabından rızana sığınıyor, senden yine sana iltica ediyorum. Şanın yücedir. Sana yaptığım senayı senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim.'

Başını secdeden kaldırıp namazı bitirince; 'Aişe, Allah’ın Resulü sana haksızlık edecek mi sandın' buyurdu. Ben; 'Hayır vallahi ya Resulallah böyle sanmadım. Ancak secde de uzun süre kaldığın için öldün sandım' dedim. Bunun üzerine peygamberimiz; 'Bu gece hangi gecedir, biliyor musun?' buyurdu. Ben, 'Allah ve Resulü daha iyi bilir' dedim. Peygamberimiz 'Bu gece Şabanın on beşinci gecesidir. Allah Teala Şabanın on beşinci gecesinde kullarına rahmetiyle tecelli buyurarak af dileyenleri bağışlar, merhamet isteyenlere rahmet eder, içini kin bürümüş olanları ise kendi hallerine bırakır' buyurdu."

Bir Ayet:

“Allah kullarından tevbeyi kabul eden, kötülükleri bağışlayan ve yaptıklarınızı bilendir.”

Bir Hadis:

“Kulunun tevbesinden dolayı Allah Teâlâ’nın sevinci, sizden birinizin ıssız çölde devesini kaybedip de tekrar bulduğunda ki sevincinden daha fazladır.”

Bir Dua:

“Allahım, seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzel bir şekilde ibadet etme konusunda bana yardım et.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar