Bayram namazı nasıl kılınır?

9 Nisan 2024

Güncelleme: 10 Nisan 2024

A
A

Ramazan Bayramı, ülke genelinde sabah 06.45'te kılınacak Bayram Namazıyla başlıyor. Bayram Namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır? Bayram Namazına nasıl niyet edilir? Bayram Namazının diğer namazlardan farkı nedir? Bayram Namazı evde kılınır mı?

ZgotmplZ
Hala Sultan Cami - Lefkoşa

Ramazan ayının ardından gelen “Ramazan Bayramı” yarın başlıyor.

Bayramın ilk günü olan çarşamba günü bayram namazı, ülke genelinde saat 06.45’te kılınacak.

11 Mart'ta ilk sahur yapılarak başlanan Ramazan ayında son iftar ise arife günü olan bugün yapıldı. Son teravih namazı da dün kılınmıştı.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Buluğ çağına erişmiş ve akıl baliğ olmuş her Müslüman’ın Bayram Namazını kılması Hanefi mezhebine göre vacip, Şafii mezhebine göre sünnettir.

Bayram Namazı 2 rekatlık  bir namazdır ve şu şekilde kılınır:

Öncelikle niyet edilir: Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan/Bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.

1. Rekat:

  • İmam sesli, cemaat ise sessiz bir şekilde “Allahuekber” diyerek iftitah tekbiri alır ve eller bağlanır.
  • Sessiz bir şekilde “Subhaneke” duası okunur. Sonra imamla birlikte ilave tekbirlere geçilir.
  • “Allahuekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 1. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
  • “Allahuekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 2. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
  • “Allahuekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 3. tekbir alınır. 3. tekbirden sonra eller bağlanır.
  • İmam sessiz bir şekilde “Euzu-Besmele” çeker ve sesli bir şekilde “Fatiha Suresi”ni okur. Cemaat imamı dinler, rüku ve secdeye gidilir.

2. Rekat:

  • İmam sessiz bir şekilde “Euzu-Besmele” çeker ve sesli bir şekilde “Fatiha Suresi” ve bir “Zammı Sure” okur.
  • “Allahuekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 1. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
  • “Allahuekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 2. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
  • “Allahuekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 3. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
  • “Allahuekber” denilerek 4. tekbir getirilir fakat eller kaldırılmaz. Tekbirden sonra direkt rükuya gidilir.
  • Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Duaların ardından “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek önce sağa sonra tekrar “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek sola selam verilir. Selam verildikten sonra tüm cemaat sesli bir şekilde 3 defa teşrik tekbiri getirir. Daha sonra hutbe dinlenir ve Bayram Namazı tamamlanmış olur.
BAYRAM NAMAZININ DİĞER NAMAZLARDAN FARKI NEDİR?

Bayram Namazı, kılınış itibariyle içerisinde bulunan ilave tekbirler bakımından diğer namazlardan farklılık gösterir. Bununla birlikte Cuma namazında hutbe namazdan önce okunurken Bayram Namazı hutbesi namazdan sonra okunur. Cuma namazında hutbeyi dinlemek farz iken Bayram Namazı hutbesini dinlemek sünnettir.

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?

İslam alimlerinin genel kabulüne göre Bayram Namazını topluma açık bir yerde cemaatle kılmak evladır. Öyle ki Hanefi mezhebine göre Bayram Namazının sahih olması için cemaatle kılınması gerekir. Bayram Namazına yetişemeyenlerin ise kuşluk veya işrak namazı niyetiyle evlerinde iki veya dört rekat nafile namaz kılmaları da caizdir.

Şafii mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar