Sağlık Bakanı'nın açıkladığı down sendromlu sayısına federasyondan tepki: Veriler uydurma

22 Mart 2024

Güncelleme: 23 Mart 2024

A
A

Down sendromlularla ilgili projelerinin planlamasını yapabilmek için ihtiyaç duyulan istatistiki herhangi bir verinin bulunmadığı ülkede, downlı kaç bireyin yaşadığı bilinmiyor.

ZgotmplZ
Uluslararası Down Federasyonu KKTC Başkanı Tülay Umut
Samet Karakoç

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek'in açıkladığı down sendromlu sayısının doğru olmadığı ileri sürüldü.

Dinçyürek, gün dolayısıyla verdiği bilgide, ülkede 28’i kadın, 27’si erkek 55 down sendromlu kişi bulunduğunu, bu kişilerin yüzde 76,7’sinin 18 yaşının altında iken yüzde 23,3’ünün 18 yaşın üstünde olduğunu duyurmuştu.

Uluslararası Down Federasyonu KKTC Başkanı Tülay Umut ise, KKTC’de down sendromlulara ilişkin istatistiki bir verinin bulunmadığını belirtti.

"HANGİ NÜFUS SAYIMINA DAYANARAK BU ANALİZİ YAPTILAR?"

MYK Haber'e konuşan Umut, "bakanlığın hangi tarihteki, hangi nüfus sayımına dayanarak bu analizi yaptıklarını bilmediklerini, ancak verilen rakamların doğru olmadığını" iddia etti.

"VERİLER EKSİK, ÇALIŞMA BAKANLIĞI DA ZATEN YANIT VERMEDİ"

Tülay Umut, istatistiki verilerin, "son on yılda kaç down sendromlu çocuk doğduğu, çocuk dünyaya getiren annelerin yaşı, ülkedeki down sendromlu birey sayısını da içermesi gerektiğini" belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sorulduğunda, bunun bilgisini alamadıklarını söyledi.

Engelli kategorisi içinde; zihinsel, sonradan zihinsel engelli olanlar, doğuştan, bedensel, ortopedik, kaza sonucu oluşanlar gibi farklı engeli olan bireyler olduğunu belirten Umut, bunların da ayrıştırılmasının, ülkede down sendromlular veya engelliler üzerine bir proje yapılabilmesi için gerekli olduğunu vurguladı.

Downlıların yaşam kalitesinin sağlanabilmesi ve hayata katılabilmesi için devletlerin de taşın altına elini sokması gerektiğinin altını çizen Tülay Umut, yetkililerin sadece engelliler günleri ve haftalarında çeşitli sözler vererek, bir sonraki seneye kadar konuyu rafa kaldırdıklarından yakındı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar