Kültürel mirasın korunması için "sempozyum" düzenleniyor

22 Şubat 2024

Güncelleme: 22 Şubat 2024

A
A

Kültürel mirasa dikkat çekmek üzere ilki düzenlenen iki günlük “Uluslararası Yitip Giden Kültürel Miras Sempozyumu” başladı.

ZgotmplZ

Kültürel mirası koruma algısını güçlendirme, tahrip edilen, yok olan kültürel mirasa dikkat çekmek üzere bugün ve yarın “Uluslararası Yitip Giden Kültürel Miras Sempozyumu” düzenleniyor.

İlki gerçekleştirilen sempozyum, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği (KÜMAD) ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu iş birliğinde bugün ve yarın  Acapulco Resort Convention Spa Hotel ev sahipliğinde yapılıyor.

KKTC Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, KKTC Başbakan Yardımcılığı Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Lefkoşa Ofisi (TİKA), Türkiye Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, KKTC Kültür Dairesi Müdürlüğü, Vakıflar İdaresi, Gönyeli-Alayköy Belediyesi, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi, Çatalköy -Esentepe Belediyesi, Girne Belediyesi ve T.C. İzmit Belediyesi, Doğu Akdeniz, Üniversitesi, BRTK, Türkiye ICOM, Müzeciler Derneği, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Fibula Müze Ekipmanları, Mikrokilma, Sağlam Metal, Zemastek Yapı İnşaat Restoraston ile Arkeoloji Haber sponsorluğu ve paydaşlığında düzenlenen Sempozyumda 40 bildiri sunulacak, farklı konu başlıklarında atölyeler yapılacak.

Sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarını, Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Lefkoşa Ofisi Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Asbaşkanı Pınar Başman Süren, Alashia Terracotta Sanat Topluluğu adına sanatçı, küratör Ayhatun Ateşin ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kocaeli Müze Müdürü ve KÜMAD Kültürel Mirası Koruma – Araştırma Derneği Başkanı Serkan Gedük yaptı.

Sempozyumda, kültürel mirasın korunması için işbirliği yapılmasının önemine değinilen konuşmalarda, kültürel mirasın evrensel değerine vurgu yapıldı.

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, kültürel mirasa sahip çıkmanın, onu yaşatmanın ve gelecek nesillere aktarmanın önemine vurgu yaptı, tarihten ve kültürden asla utanılmaması, onlarla övünç duyulması gerektiğini kaydetti.

Töre, Kıbrıs’tan birçok medeniyetin gelip geçtiğine ve her birinin adaya kültürel değer bıraktığına işaret etti.

"Mevcut eserlerin KKTC yetkililerin yanında, Vakıflar İdaresi, ülkede faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Ayhatun Ateşin gibi ülke sanatçılarının çalışmaları sayesinde korunmakta olduğunu" belirten Töre, Milli Arşive giren tüm hususların ülke için büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Son zamanlarda, özellikle gençler arasında, tarihe “utanılacak bir şeymiş gibi” bir yaklaşım olduğunu söyleyen ve bu konuda eleştirilerde bulunan Töre, “İnsan tarihi ve ecdadını bilmeli” dedi.

Töre, “Tarihimizi bilmezsek, geleceğimizi de şekillendiremeyiz. Tarihi mirasların yitirilip gitmemesi için nereden başlarsak kardır diye düşünmemiz lazım. Mutlaka kurtaracağımız şeyler vardır ancak uğraşmazsak yitirilip giderler. Biz nesilden nesile milli kültürümüzü, mirasımızı, medeniyetlerin Kıbrıs’ta bıraktıklarını bilmemiz, görmemiz ve aydınlatmamız gerekir.” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

Açılışta konuşan TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kültürel mirasın korunmasının toplumda farklı kitlelerin üzerine düşeni yapmasıyla başarılabileceğini belirterek, “Burada bu birlikteliğin somut tablosunu görüyorum.” dedi.

TİKA Lefkoşa Ofisi Koordinatörü Küçükçavuş da, TİKA’nın dünyanın dört bir yanında kültürel iş birliği projelerini desteklediğini kaydederek, sunumlardan öğrenilenin birlikte uygulanması temennisinde bulundu.

KÜMAD Başkanı Gedük de, kültürel mirası tehdit eden, definecilik, kaçakçılık, afetler, yanlış restorasyon gibi birçok etken bulunduğunu ifade etti.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar