Kıbrıs Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü uzmanı Antalya'da, 8 yeni örümcek türü keşfetti

26 Kasım 2023

Güncelleme: 26 Kasım 2023

A
A

Kıbrıs Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü'nde Omurgasız Hayvanlar Uzmanı Kadir Boğaç Kunt, yaptığı araştırmalar kapsamında Antalya'da 8 yeni örümcek türü keşfetti. 3'ü Dasumia, 5'i ise Harpactea cinsine ait olan örümcekler az zehir içeriyor.

ZgotmplZ

Kıbrıs Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü'nde Omurgasız Hayvanlar Uzmanı Kadir Boğaç Kunt, Eskişehir Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Recep Sulhi Özkütük'ün danışmanlığında yaptığı uzmanlık tezi kapsamında, Antalya'da 8 yeni örümcek türü keşfetti. Bu keşifler dünya literatürüne Zootaxa dergisinde yayımlanarak girdi.

Omurgasız Hayvanlar Uzmanı Kadir Boğaç Kunt

Kunt, 2009-2017 yılları arasında Antalya'da toplamda 879 Harpactein örümcek örneğini inceledi. Bu çalışma sonucunda keşfedilen örümceklerden 3'ü Dasumia cinsine, 5'i ise Harpactea cinsine ait olduğunu belirtti. Bu türlerin dağılımı şöyle: Dasumia antalyaensis (Finike), Dasumia capacii (Kemer), Dasumia yagmuri (Kumluca), Harpactea bilecenoglui (Alanya), Harpactea elverici (Alanya ve Gazipaşa), Harpactea bilgenur (Elmalı ve Kaş), Harpactea kankilicorum (Kemer), Harpactea yanardagi (Döşemealtı).

Yeni keşfedilen örümceklerin tamamının endemik ve dağılımlarının oldukça sınırlı olduğunu belirten Kunt, bu türlerin insanlar için tıbbi bir sorun yaratmayacak kadar az miktarda zehir taşıdıklarını ifade etti.

Kadir Boğaç Kunt, Antalya'nın eşsiz doğal yapısının araştırma sürecine katkı sağladığını ve bu bölgede habitat kayıpları yaşansa da doğanın önemini koruduğunu dile getirdi. Ayrıca, örümceklerin ekosistem için önemine vurgu yaparak, bu canlıların yıllık olarak milyonlarca ton böceği avlayarak ekosistemi düzenleme görevini üstlendiklerini belirtti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar