Evkaf'ın kuruluş yıl dönümünde vakfetmenin önemi vurgulandı

15 Nisan 2024

Güncelleme: 16 Nisan 2024

A
A

Kıbrıs Vakıflarının kuruluşunun 453’üncü ve İngiliz Sömürge İdaresi tarafından Kıbrıs Türk halkına devrinin 68’inci yıldönümü töreni düzenlendi. Törende, Vakıf ve Yardımlaşma konulu kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri de verildi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Vakıflarının kuruluşunun 453’üncü ve İngiliz Sömürge İdaresi tarafından Kıbrıs Türk halkına devrinin 68’inci yıldönümü nedeniyle Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Merkez Binasında tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Üyeleri, Evkaf çalışanları, bazı bürokratlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, 2'inci Selim döneminde 1 Ağustos 1571’de, Kıbrıs’ın fethinin tamamlanmasıyla ilk icraat olarak Kıbrıs Vakıflar İdaresinin kurulduğunu ifade etti.

Vakıflar İdaresinin, Kıbrıs Türk halkının malını, mülkünü ve tasarruflarını hayırlı bir şekilde geleceğe taşınmasını sağladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Bizim idarecilerimizden temennimiz doğruları yapmalıdır. Doğru kirayı almaları ve o kiraları hayır işlerinde değerlendirmeleri” dedi.

Güney Kıbrıs’taki vakıf mallarının takasının söz konusu olduğunu dile getiren Tatar, Güney Kıbrıs’taki malların karşılığında, burada alınan malların aynı zihniyetle- değerlendirilmesi ve kullanılması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, Vakıflar sayesinde Kıbrıs Türk malları ve vakıf mallarının muhafaza edildiğini söyledi.

Vakıfların bir müddet İngiliz Yönetiminde kaldığına işaret eden Zorlu Töre, “vakıf arazileri, malları, kayıp vakıflar, güneyde kalan vakıflar ne oldu?” diye sormak gerektiğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, yaklaşık bin yıllık geçmişi olan vakıfların var olması gerektiğini dile getirerek, vakfedilenlerin değerini bilerek, daha ileriye taşınması için birlik, beraberlik içerisinde olunması gerektiğini söyledi.

Değerlerin geçmişten bugüne taşınmasının birlik ve beraberlik sayesinde olduğunun altını çizen Ataoğlu, “Birlik ve beraberliğimiz sonsuz olsun” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, vakıfların, insanı yaşatırken devleti yaşatmayı hedeflediğini söyledi.

Milli mücadele tarihi içerisinde insanların var olması, ticaret yapabilmesi, ekonomik çarkların dönebilmesi ve beslenebilmesinde çok büyük görevler üstlenildiğini dile getiren Çavuşoğlu, insanların, yüzlerce yıldır devleti ve halkı için malını, mülkünü bağışladığını belirterek, “Belli ki bu topraklar binlerce yıl daha bu duyguyla yaşayacak ve yaşarken de herkes fedakarlık yapmaya devam edecek” dedi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer de, yaklaşık 975 yıllık bu felsefenin insani değerlerin tümünü içerdiğini vurgulayarak, “Bu değerler, insanlığa karşı güler yüz göstermek, işinin hakkını vermek, yardımlaşmaya faydalı, amaçlı ve erdemli bir hayat sürdürmeyi içerir” diye konuştu.

“Savaşların, hırsın, bencilliğin, aşırı tüketimin, materyalizmin hüküm sürdüğü günümüzde hepimizin değerlerimizi hatırlamaya, öğrenmeye ihtiyacı vardır” diyen Tümer, daha güzel bir dünyanın bu şekilde oluşturulacağını ifade etti.

Tümer, “Unutulmamalıdır ki iyiliğin olduğu yerde barış kaçınılmaz olur, savaşmak ise anlamsızlaşır” dedi.

Konuşmaların ardından, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde, Tangül Ünal Çağıner Vakfı ana sponsorluğundaki “Vakıf ve Yardımlaşma” konulu 1'inci Ortaokullar Arası Kompozisyon Yarışması Ödül Töreni gerçekleştirildi. Dereceye giren öğrenci ve öğretmenlerine ödül ve plaketleri takdim edildi.

Yarışmada dereceye öğrencilerin isimleri şu şekilde:

6.SINIF
  1. Berre Minel Arslan - Girne Amerikan Koleji
  2. Hanife Şöföroğlu - Güzelyurt TMK
  3. Erke Doruk İşeri - TMK
7.SINIF
  1. Pembe Sadeli - Bayraktar Ortaokulu
  2. Huriye Şık - TMK
  3. Belgin Haydaroğulları - Güzelyurt TMK
8.SINIF
  1. Melis Atay -  TMK
  2. Nil Yörütmen - Güzelyurt TMK
  3. Zehra Çaktu - Güzelyurt TMK

Diğer yandan, Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) Genel Müdürü Mustafa Tümer, yönetim kurulu üyeleri, kurum müdürleri ve çalışanları, Vakıfların Kıbrıs Türkü’ne devrinin sağlanmasında öncülük yapan varoluş mücadelesi önderi Dr. Fazıl Küçük’ün Anıttepe’deki kabrini de ziyaret etti. Tümer, “Vakıfların Kıbrıs Türkü’ne devrinin sağlanmasını başta Dr. Fazıl Küçük olmak üzere Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve tüm silah arkadaşlarına borçluyuz.” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


FOTO GALERİ

1 ZgotmplZ
2 ZgotmplZ
3 ZgotmplZ
4 ZgotmplZ
5 ZgotmplZ
6 ZgotmplZ

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar