Dünya güneş tutulmasına hazırlanıyor

7 Nisan 2024

Güncelleme: 8 Nisan 2024

A
A

Yarın, meydana gelecek Güneş tutulması Dünya'nın farklı noktalarından ve Türkiye'den çıplak gözle veya koruma gözlükleriyle takip edilebilecek.

ZgotmplZ

Bu yıl meydana gelecek Güneş tutulmasının ilki, 8 Nisan'da Meksika, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan görülebilecek.

Ay'ın, Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle oluşan Güneş tutulmalarının yanı sıra 2024'te gökyüzünde 2 Ay tutulması, 4 süper Ay, 12 dolunay ve 10'dan fazla gök taşı yağmuru görülecek; yıl boyunca bazı gezegenler teleskop olmaksızın izlenebilecek.

Avrupa'da ise tam bir tutulma olmasa da İrlanda ve Birleşik Krallık'ta yaşayanlar için hava açık kalırsa pazartesi akşamı kısmi tutulma izlenebilecek. Tutulma, ne kadar batıya gidilirse o kadar uzun süre görülebilecek ve İrlanda'nın batı kıyısının en uzun manzaraya sahip olması bekleniyor.

NASA, tutulmanın gerçekleşeceği güzergahta bulunmayanlar veya bulutların görüşü engellemesi durumunda tam Güneş tutulmasını internetten izlemeleri için canlı yayın yapacak. Saat 20:00'den itibaren çeşitli şehirlerden çevrimiçi olarak ve NASA TV'de birkaç saatlik canlı yayın sunulacak.

Tutulma sırasında, atmosferin iyonosfer olarak bilinen uzayın kenarına yakın elektrik yüklü kısmına bilim araçlarıyla birlikte küçük roketler Virginia'daki Wallops Adası'ndan fırlatılacak. Ayrıca, Exploratorium müzesi Junction, Texas ve Torreon, Meksika'dan güneşin canlı teleskop görüntülerine yer verecek, Maine Üniversitesi'nden araştırmacılar ve öğrenciler ise stratosferden canlı yayınlanacak bir deney için yüksek irtifa balonları fırlatacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar