Bugün Sevgililer Günü: Hangi ülkelerde yasak?

14 Şubat 2024

Güncelleme: 15 Şubat 2024

A
A

Dünya genelinde 14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü'nün tarihi antik çağlara kadar dayanırken, ticari boyutu ise 1800'lü yıllara dayanıyor. Dünyadaki beş ülke Sevgililer Günü'nü ahlaka aykırı ve hatta yasadışı olarak görüyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Sevgililer Günü, aşkın ve romantizmin simgesi olarak her yıl 14 Şubat'ta kutlanan özel bir gün.

Fakat bu özel gün Kuzey Kıbrıs'ta, diğer yıllara nazaran sönük kutlanıyor. Geçtiğimiz yıl 6 Şubat'ta yaşanan deprem ve günler süren arama-kurtarma çalışmaları, bu günün kutlanmasını arka plana itiyor.

Gün nedeniyle kampanyalar yapılırken, bazı ürünlerin fiyatlarının da arttığı gözlemlendi.

ROMA DÖNEMİNE DAYANIYOR

Kökenleri antik Yunan ve Roma dönemlerine dayanan bu kutlama, zamanla farklı kültürlerde ve toplumlarda çeşitli ritüellerle şekillenerek günümüze geldi.

Antik çağlarda, Sevgililer Günü, Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmış bir döneme denk gelirken, sonraları Roma'da bereket tanrısı Lupercus'un onuruna düzenlenen Lupercalia festivaliyle devam etti. Bu festivalde, Roma sokaklarında koşuşturarak genç kızlara dokunarak doğurganlığın arttığına inanılıyordu.

Ancak, Sevgililer Günü'nün modern formu, 14. yüzyılda Aziz Valentine ile ilişkilendirilerek şekillendi.

Aziz Valentine'e atfedilen efsanelerle romantizmin ve sevginin sembolü haline gelen bu gün, 496 yılında Papa Gelasius tarafından kutlama günü olarak ilan edildi. Ancak, kesin bir kayıt bulunmaması ve farklı Aziz Valentine'lerin bu tarihe atfedilmesi nedeniyle belirsizlikler devam ediyor.

1800'LERDE BAŞLADI

Sevgililer Günü'nün modern ticari boyutu ise 19. yüzyılda Amerika'ya uzandı. Amerikalı Esther Howland'ın 1800'lerde ilk Sevgililer Günü kartını göndermesiyle birlikte, romantik hediyelerin ve kartların yaygınlaşmasıyla bu özel gün, toplumsal bir etkinlik haline geldi.

Bugün, Sevgililer Günü dünyanın dört bir yanında romantizm, sevgi ve şefkatin ifadesi olarak kutlanmaktadır. Çiftler, bu özel günde birbirlerine sevgilerini göstermek için romantik hediyeler alır, özel yemekler düzenler ve duygusal anlar yaşarlar.

Sevgililer Günü, sadece romantik ilişkilere adanmış bir gün değildir. Aile, arkadaşlar ve sevdikleriyle birlikte geçirilen zamanlar da bu özel günü kutlamanın bir parçası olabiliyor.

Sonuç olarak, Sevgililer Günü'nün kutlanma şekli kişisel tercihlere ve ilişki dinamiklerine göre değişiklik gösterir ve herkes için farklı anlamlar taşır.

YASAK OLAN VEYA ENGEL ÇIKARTILAN ÜLKELER

Dünyadaki beş ülke Sevgililer Günü'nü ahlaka aykırı ve hatta yasadışı olarak görüyor.

Bazı ülkelerde Sevgililer Günü kutlamak, yasaklar, toplu tutuklamalar ve hatta fiziksel saldırılarla karşı karşıya kalınıyor.

 Ancak, bazı kişiler hala bu yasaklara meydan okuyarak Sevgililer Günü'nü kutlamaya devam ediyor.

Suudi Arabistan: Suudi Arabistan'da uzun yıllar boyunca Sevgililer Günü, ülkenin İslami görgü kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Ancak, 2016'da Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın reform girişimleriyle birlikte yasaklar kaldırıldı ve Suudiler Sevgililer Günü kutlamalarını açıkça kucakladı.

Pakistan: Pakistan'da Sevgililer Günü, ülkenin katı İslamcı kesimleri tarafından tartışma konusu oldu. Ülkenin eski cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, kutlamaların kültürleriyle uyumsuz olduğunu belirterek kutlamaları kınadı. Bu tartışmalar sonucunda, ülkenin en yüksek mahkemesi 2017'de Sevgililer Günü'ne dair tüm izleri kaldırma emri verdi ve kutlamaları yasakladı.

Malezya: Malezya'da Sevgililer Günü, ülkenin İslam hukukunu yorumlayan Fetva Konseyi tarafından "Hıristiyanlık unsurları" içerdiği gerekçesiyle yasaklandı. Dini otoriteler, kutlamaları ahlaksızlık olarak nitelendirerek çiftlere toplu tutuklama tehdidinde bulundu.

İran: İran'da Sevgililer Günü, dini otoriteler tarafından Batı kültürüne karşı bir tehdit olarak görüldü ve kutlayanların yargılanması için halktan yardım istendi. Ülke genelinde Sevgililer Günü sembollerine karşı sıkı önlemler alındı ve hükümet tarafından kınandı.

Hindistan: Hindistan'da aşırı Hindu milliyetçileri, Sevgililer Günü'nü kutlayanları tehdit etti ve saldırdı. Sosyal medyada da kutlamaları kınayan kampanyalar düzenlendi ve Sevgililer Günü'nü kutlayanların görücü usulü evlilikle tehdit edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar