"Balinanın Bilgisi" projesinin tanıtımı İstanbul'da yapıldı

13 Aralık 2022

Güncelleme: 13 Aralık 2022

A
A

“Balinanın Bilgisi” Sosyal Sorumluluk Projesi'nin tanıtımı gerçekleşti. Aynı adı taşıyan film, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkati çekerken, aynı zamanda doğanın bilgeliğini de konu alıyor

ZgotmplZ

Haber Merkezi

“Balinanın Bilgisi” Sosyal Sorumluluk Projesi'nin tanıtımı İstanbul’da yapıldı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve doğa ananın bilgeliğini konu alan projenin tanıtımı, psikiyatrist doktor Aynil Yenel’in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Proje çıktılarından biri olan "Balinanın Bilgisi" filmi bir köy muhtarının kurduğu düzene karşı olan hamile kadın, Gülsüm’ün başkaldırışını anlatıyor. Öfkesinden dolayı köyden tecrit edilen Gülsüm, doğanın yardımı ile kendi gücünü keşfetmeye koyulur. Muhtar Adem, köy erkeklerini hayvanlarını, tarlalarını ve ata mesleklerini bırakıp maden ocaklarında çalışmaya ikna eder. Gülsüm buna karşı gelir ve toprağın bereketinin herkese yeteceğini, ve kocalarının aileleri ile yaşaması gerektiğini savunarak muhtara karşı tek başına mücadele verir.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve doğa ananın bilgeliğini konu alan Balinanın Bilgisi film projesi, özümüzde bildiğimiz; kadın, erkek ve doğanın uyumu ve birliğini anlatıyor.

Yeni dünya düzeninde hatırlama ihtiyacı duyulan  bu birlik halini ve balinanın bilgisi metaforu ile su elementinin bilgiyi dünyanın her yerine taşıdığı hatırlatılıyor.

Nilgün Yıldırım (solda) ve Aynil Yenel

İstanbul’da gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan, Balinanın Bilgisi Sosyal Sorumluluk Projesi'nin başlangıçtan beri danışmanlık ve yöneticiliğini yapan İngiltere Kadın Platformu Kurucu Başkanı Nilgün Yıldırım, konuşmasında şunları söyledi:

 “Sosyal Sorumluluk Projesi'nin hedefi BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından 5'inci Madde olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve 15'inci Madde olan Karasal Yaşam konularında toplumda farkındalık yaratmaktır. İngiltere Kadın Platformu olarak projenin çıktılarından olan tanıtım filmleri seminerler, broşürler, paneller, sempozyumlar ve konferanslarla projeye destek vermekteyiz. Eko feminizm gibi çok işlenmemiş güncel bir konuya cesaretle değindiği için senarist direktör Önder Şengül’ü içtenlikle kutluyorum. Projemizin hedeflediğimiz başarıya ulaşacağına inancım sonsuzdur.”

Nilgün Yıldırım (solda), Ertanç Hidayettin ve Deniz Şarlak

Balinanın Bilgisi filminin yöneticisi ve senaristi Önder Şengül ise konuşmasında şunları söyledi:

“Bu bir uyanış hikayesidir. Kadın veya erkek her insanın içindeki dişil enerjiyi yükseltmesi gerektiğini anlatıyor. Günümüzde kadın ve erkek aynı eril enerjinin baskısı altındadır. İkisi de geri plana atılmış ve gerçek vasıflarını ortaya koyamıyorlar. Hayalini kurduğumuz gelecek için ikisinin de eril, dişil dengesini baştan oluşturması gerekiyor. Bunu başarmak için doğadan ve doğamızdan başkasına ihtiyacımız yoktur.”

“Balinanın Bilgisi” Sosyal Sorumluluk Projesi ekibi bir arada.

Tanıtım toplantısına Türkiye, İngiltere, İtalya ve Avusturya’dan katılan davetliler arasında sanatçılar, eğitimciler, siyasetçiler, medya temsilcileri ve sivil toplum örgütleri bulunmaktaydı. Lansman çerçevesinde yapılan toplantılarda sosyal sorumluluk projesinin detayları konuşuldu. Özverili çalışmaları ile ödül kazanmış olan İngiltere Kadın Platformu, deneyimli ekibiyle Projeye danışmanlık ve yöneticilik yapmaya devam edeceğini bildirdi. AB fonlarından yararlanmayı amaçlayan proje başta Türkiye ve İngiltere olmak üzere proje ortaklarının ülkelerinde çeşitli etkinlikler yaparak belirtilen amaca ulaşmayı hedeflemektedir. Film hakkında bilgi ve fragmanlar www.balinaninbilgisi.com web sitesinde görülebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar