Kıbrıs'ın kraliçelerini tanıtan sergi 6 martta açılıyor

4 Mart 2024

A
A

Naci Talat Vakfı, çarşamba gününden itibaren “Orta Çağda Kıbrıs’ın Kadınları-Kıbrıs’ın Kadın Kahramanları” sergisine ev sahipliği yapacak.

ZgotmplZ

Semra Bayhanlı ve Ahmet Hilmi’nin “Orta Çağda Kıbrıs’ın Kadınları-Kıbrıs’ın Kadın Kahramanları” sergisi 6 Mart Çarşamba günü Naci Talat Vakfında açılıyor.

Sergi, 6-23 Mart tarihleri arasında Naci Talat Vakfı Barış ve Dostluk Evi’nde ziyaret edilebilecek.

Ayrıca projedeki resimlerin ve tarihsel metinlerin yer aldığı sergi kitapçığı Türkçe ve İngilizce olarak sanat ve tarih severlerin beğenisine sunulacak.

Akademisyenlerin katılacağı sergide, “Orta Çağda Kadın”, “Saray ve Toplum Yaşamı” başlıklarında paneller düzenlenecek.

Naci Talat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sıla Usar İncirli yaptığı yazılı açıklamada, sergi hakkında bilgi verdi.

"SİYASİ OLAYLARDA KADININ ROLÜ YENİDEN HATIRLANACAK"

İncirli, serginin Semra Bayhanlı’nın fırça darbeleri ve Ahmet Hilmi’nin sözleriyle, tarihi sanatla anlatan, benzerine nadiren rastlanılan çok özel bir proje olduğunu ifade ederek, “Tarihin derinliği ve hakikatin verdiği heyecan, sanatın güzelliğine bezenmiş bir şekilde bizlerle buluşuyor. Ülkemizin yakın ve uzak tarihi bir çoğumuz için bilinmezliğini koruyor. Orta Çağ Kıbrıs tarihinin üzerindeki sis perdesini dağıtmak, ülkemizi daha yakından tanımak, yaşanan sosyal, kültürel ve siyasi olaylarda kadınların rolünü yeniden hatırlamak bu projenin ana hedeflerinden biridir.” dedi.

"KIBRIS'IN TARİHİNDE KADININ YERİ KARARTILMIŞ DURUMDA"

Tarihte kadın konusuna olan ilginin yakın zamanda artmış olsa da, 21. yüzyılda kadınların tarihinin henüz yazılmadığını ifade eden İncirli, Kıbrıs’ın tarihinde kadının yeri, üzerinde çokça çalışılması gereken, oldukça göz ardı edilmiş, hatta karartılmış bir alan olduğunu söyledi.

İncirli şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ın ve Avrupa’nın Orta Çağ tarihinde kadınların sesi sessizlik içindedir. Onların siyasetteki rolü, yönetimlerin ve sosyal kurumların gelişimine olan katkıları, erkek merkezli ve erkekler tarafından şekillendirilen anlatılar ve belgesellerde uzun süre göz ardı edilmiştir. Projemizin başlıca amaçlarından biri, Kıbrıs tarihinde siyaset ve toplum yaşamında kadınların aktif rol oynadığı unutulmuş olayları su yüzüne çıkarmaktır. Avrupa sosyopolitik tarih anlatımının parçası olan, Kıbrıs’ın tatlı toprağı (sweet land of Cyprus) için sınırsız sevgi ve özveride bulunan Kıbrıs’ın Kraliçeleri ile yeniden buluşmanın heyecanı içerisindeyiz. Onlar soylarını Fransa, Almanya, İspanya, İtalya ve Anadolu’ya kadar sürdürseler de kalben Kıbrıslı olarak kaldılar ve Kıbrıslı bir kadının öz karakterini sergilediler.”

SERGİNİN TEMASI

Orta Çağ araştırmacısı Ahmet Hilmi’nin her biri siyasi olarak güçlü, geleneksel olarak erkeklerle ilişkilendirilen güce baş kaldırıp kurulu düzeni sorgulayan, hatta papaların ve kralların güçlerine meydan okuyan kahraman kadınlar ile ilgili araştırması ve anlatımı, ressam Semra Bayhanlı’nın fırçası ve renkleriyle birleşti.

Bayhanlı kraliçeleri ve diğer karakterleri resmederken günümüzde yaşayan Kıbrıslı kadınları, erkekleri ve çocukları model olarak kullandı.

Dönemin kıyafetlerinin, sembollerinin, mimarisinin izlerini sürdü. Kahramanları ve gerçek hikayelerini 160X200 cm’lik 7 resimde buluşturdu.

Ahmet Hilmi çalışmada her kraliçenin orijinal armalarına yer vermiş, Semra Bayhanlı ise her tabloda farklı bir anlamı olan elmayı sembol olarak kullanmıştır.

Ziyaretçiler resimlerdeki elmaların izlerini sürerken aynı zamanda sergimizin en heyecan verici armağanları olan Kraliçe Alice’in mührü ve Lefkoşa Sarayı’nın Orta Çağ’daki görünümü ile ilk kez karşılaşacak.  

Sergide yer alan Orta Çağda Kıbrıs’ın Kadınları şöyle:

  • Kıbrıs Kraliçesi Şampanyalı Alice, 1193c-1246
  • Kıbrıs Kraliçesi Antakyalı Plaisance, 1235-1261
  • Kıbrıs Kraliçesi Aragonlu Eleanor, 1333-1417,
  • Kıbrıs Kraliçesi Brunswick-Grubenhagenli Helvis,1353-1421,
  • Kıbrıs Prensesi, Savoy Düşesi Anna, 1418-1462,
  • Kıbrıs Kraliçesi Caterina Cornaro, 1454-1510,
  • Arnalda de Rochas, ?-1570.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar