Meme kanserinin erken tanısında, muayene ve tarama yöntemlerinin önemi

5 Nisan 2024

Güncelleme: 5 Nisan 2024

A
A

Tabipler Odası, meme kanseri ve tarama yöntemleri hakkında bilgi vererek, meme kanserinde kişinin kendini muayene etmesi ve 40 yaşından sonra düzenli hekime başvurarak yılda bir kez mamografi yaptırmasının erken tanıda etkisini vurguladı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, meme kanserinin erken evrede tedavi edilebilir olduğunu belirterek, tarama yöntemlerine ilişkin bilgiler aktardı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Sorumlusu Radyoloji Uzmanı Dr. Sinem Şığıt İkiz tarafından yapılan yazılı açıklamada, meme kanserinin kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinin ardından geldiği ve kadınlarda en sık görülen kanserler arasında ilk sırada yer aldığı kaydedildi.

Meme kanserinin erken evrede tedavi edilebilir olduğu belirtilerek tarama programları ve yöntemlerinin önemine vurgu yapılan açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ta kolorektal kanser, meme kanseri ve serviks kanseri olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği üç kanser türünde tarama yapıldığı bildirildi.

Meme kanseri için kullanılacak tarama yöntemine hastanın yaşı, meme yapısı ve fizik muayene bulgularına göre karar verildiğinin anlatıldığı açıklamada, kişinin kendini muayene etmesinin ve 40 yaşından sonra düzenli olarak hekime başvurarak yılda bir kez mamografi yaptırmasının meme kanserinin erken tanısında çok etkili olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Ülkemizde kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında; 20 yaşından sonra her kadına ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması için danışmanlığın verilmesi, 40 yaşından büyük kadınlarda yılda bir doktor tarafından klinik meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi önerilmektedir.” denildi.

MEME KANSERİ TARAMA PROTOKOLÜ

Kuzey Kıbrıs’ta Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal meme kanseri tarama programı dahilinde 40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapıldığının belirtildiği açıklamada, meme kanseri açısından yüksek riskli olan kişilerde mamografi taramasına 40 yaşından önce başlandığı aktarıldı.

Açıklamada, yüksek riskli hasta grubunda bile mamografi taraması önerilen başlanma yaşı en erken yaşın 25 olduğu belirtilerek, meme ile ilgili şikâyeti ve muayene bulguları olan 30-35 yaşından büyük kadınlarda, 40 yaşından genç olmalarına rağmen mamografi çekilebildiği, 40 yaşından genç hastalarda ise meme ile ilgili şikâyet ve klinik muayene bulgularında ilk başvurulan görüntüleme yönteminin ultrasonografi olduğu kaydedildi.

MEME MUAYENESİ

“Kendi kendine meme muayenesi”nin (KKMM) erken tanı açısından önemli bir aşama olduğu belirtildiği açıklamada, klinik meme muayenesinin (KMM) ise 40 yaşın üstündeki her kadının meme ile ilgili şikayeti olmasa bile yılda bir kez genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmesi olarak tarif edilerek, burada muayene sıklığının risk faktörlerinin bulunması ve memede saptanan belirtilere göre doktor tarafından belirleneceği kaydedildi.

MAMOGRAFİ

Açıklamada, memenin radyografisi ya da röntgeni olarak tanımlanan mamografinin, teşhis ve tarama amacıyla kullanılan bir görüntüleme yöntemi olarak, meme kanserini erken evrede yakaladığı ve meme kanserine bağlı ölüm oranlarını azalttığı belirtildi ve 40 yaşında üstündeki her kadının şikâyeti olmasa bile yılda bir kez mamografi yaptırması gerektiği de eklendi.

Açıklamada, diğer tarama yöntemleri olan ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemlerinden bahsedilerek, tüm bu "tarama ve tanı yöntemleri sonucunda kanser şüphesi varlığında biyopsiye başvurulur.” denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar