
Her yıl 600 milyon kişi güvensiz gıdalar nedeniyle hastalanıyor
10 Mayıs 2025
Güncelleme: 10 Mayıs 2025
YDÜ’de "Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu" ele alındı. Düzenlenen seminerde, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekildi.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) tarafından düzenlenen "Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu" başlıklı seminerde, dünya genelinde her yıl 600 milyon insanın güvenli olmayan gıdalar nedeniyle hastalandığına dikkat çekildi. Seminerde, akıllı tarımın önemi vurgulanarak gıda güvenliği ve kalitesine dair güncel gelişmeler paylaşıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi tarafından organize edilen etkinlikte, tarladan sofraya uzanan süreçteki denetim ve yönetim uygulamalarının sadece yerel değil, küresel ölçekte ele alınması gerektiği vurgulandı. Katılımcılar, uluslararası gıda güvenliği standartlarını tanıma ve değerlendirme imkânı buldu.
Seminer, Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy’un sunumuyla gerçekleşti. Ulusoy, gıda güvenliğinin yerel sınırları aşan ve küresel iş birliği gerektiren bir konu olduğunun altını çizdi.
Akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla yapılan seminer, karşılıklı soru-cevap şeklinde son bulurken, seminerde Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden de yer aldı.

ÖZDEN: TARIM, GIDA VE KIRSAL KALKINMA KONULARINDAKI PAYLAŞIMLARIMIZ DEVAM EDECEK
Prof. Dr. Özden, merkezin Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in babası İrfan Günsel’in Kıbrıs'a, Kıbrıs kültürüne, tarımına ve toprağa olan bağlılığını yaşatmak amacıyla kurulduğunu vurguladı. İrfan Günsel’in özellikle arıcılıkla ilgilendiğini anımsatan Özden, bu alanda inovatif projelerin konuşulacağı etkinliklerin de planlandığını söyledi. Tarım, gıda ve kırsal kalkınma konularında ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile araştırmalar yürüterek, yerel değerleri yaşatmak ve bunları toplumla paylaşarak yaygınlaştırmak amacında olduklarını belirten Özden, merkezin aynı zamanda KKTC’nin AB uyum sürecine katkı sunacak bilimsel üretim hedeflediğini de ifade etti.

ULUSOY: GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN YASAL DÜZENLEMELER DE ÖNEMLİ
"Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu" sunumunda küreselleşmenin ve teknolojik ilerlemelerin gıda güvenliği yönetimi üzerindeki etkilerini ayrıntılı biçimde ele alan Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy, özellikle soğuk zincir sistemleri ve lojistik altyapıdaki gelişmelerin bozulabilir ürünlerin güvenli taşınmasında büyük rol oynadığını söyledi. "Blockchain teknolojisi sayesinde, ürünün tarladan sofraya kadar olan yolculuğu artık şeffaf biçimde izlenebiliyor." diyen Prof. Dr. Ulusoy, dijitalleşmenin tüketiciye güven sağladığını ve üretim süreçlerini daha hesap verebilir hale getirdiğini kaydetti.
Ulusoy, bununla birlikte, akıllı tarım uygulamalarının üretim verimliliğini arttırdığını ve küresel pazar erişimini kolaylaştırdığını da vurguladı. Gıda güvenliğinin sağlanmasında yalnızca teknolojik altyapının değil, aynı zamanda uluslararası düzeyde uyumlu yasal düzenlemelerin de büyük bir rol oynadığını vurgulayan Ulusoy, bu düzenlemelerin sürecin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’nin 178/2002 sayılı düzenlemesi ile Türkiye'deki 5996 sayılı yasanın bu alandaki örnek uygulamalar arasında yer aldığını belirten Ulusoy, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon insan, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle hastalanıyor" sözleriyle konunun toplumsal etkisine dikkat çekti. Ulusoy, sunumunda sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle doğrudan ilişkili olan gıda güvenliğinin, sağlıklı yaşam hakkının temel bir parçası olduğunu vurguladı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar