Gıda Mühendisleri'nde Beypazarı açıklaması: Tehlike hangi kurumu baz aldığınıza göre değişir

22 Nisan 2024

A
A

Gıda Mühendisleri, İsviçre'de Beypazarı maden suyunda "aşırı seviyede" bor minerali tespit edilmesi ile ilgili, maden suyunun tehlikeli ya da sağlıklı olup olmadığının hangi kurumun baz alındığına göre değişeceğini vurguladı, doz aşımına dikkat çekti

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Mühendis Mimarlar Odası Birliği (KTMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi'nin "aşırı seviyede" bor tespit edildiği için tüketilmemesi tavsiyesinde bulunduğu Beypazarı marka maden suları ile ilgili açıklama yaptı.

"TEHLİKE HANGİ KURUMU BAZ ALDIĞINIZA GÖRE DEĞİŞİR"

Doğal mineralli sulara eklenebilecek maddelerin üst sınır değerleri mevzuata göre belirlenmiş olsa da bor için bir limit konmadığını kaydeden Oymen, şu ifadeleri kullandı:

“İsviçre bor minerali için üst limiti Avrupa Birliği içme suyu limiti olan 1mg/L olarak belirlemiş ve piyasadan toplatma kararı alınan üründe ise bu değerin 2,2 mg/L (±%20) olarak tespit edildiği açıklanmıştır.

Ancak Beypazarı Maden Suyu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi’nin içme suyundaki sınırlarını (2,4 mg/L ve 4 mg/L) referans olarak aldığından insan sağlığı için risk oluşturmayacak değerlere sahip olduklarını belirtmektedir.

Yani maden suyunun tehlikeli ya da sağlıklı olup olmadığı, hangi kurumu baz aldığınıza göre değişiyor. Buradaki karışıklığın sebebi, bor tüketimi limiti konusunda uluslararası bir standart olmamasıdır. Her ülkede insani tüketime yönelik gıda, su ve içecekler için ilgili mevzuat sınırları o toplumun gıda alışkanlıklarına göre farklı olabilmektedir. Bor, toprak ve suda oldukça değişken miktarlarda bulunan bir elementtir.”

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen
"BORUN SAĞLIK ÜZERİNE OLUMLU ETKİSİ BULUNUYOR"

Borun birçok gıdada (fındık, ceviz, baklagiller, meyve ve sebzeler) doğal olarak bulunduğunu kaydeden Beste Oymen, içme suyunun da bor açısından önemli bir kaynak olduğunu belirtti. Bor minarelinin insan vücuduna yiyeceklerle, içeceklerle ya da solunum yolu ile girebileceğini dile getiren Oymen, bu mineralin doğru dozlarda vücuda alındığında başta kemik sağlığı olmak üzere sağlık üzerine olumlu etkisi bulunduğunu kaydetti.

“YÜKSEK DOZUN ÜREME SİSTEMİ ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERİ BULUNUYOR”

Ancak yüksek konsantrasyonda borun erkek ve dişi üreme sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunun bilindiğine işaret eden Oymen, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yetişkin sağlıklı bireylerin beslenme yolu ile günlük 1-13 mg bor tüketebileceğini belirlediğini ve Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) ise 18 yaşın üzerindeki sağlıklı bir bireyin alabileceği üst limiti günlük 20 mg olarak sınırlandırdığını belirtti.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, “İsviçre’deki analize göre 200 mL bir şişe maden suyunda yaklaşık 0,4 mg bor bulunduğu göz önünde tutulursa, günde 50 şişe maden suyu içilirse günlük sınırın aşılabileceği anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

Yaşam için temel gereksinim duyulan her şeyin, dozaj aşımında tehlikeli bir zehre dönüştüğünü belirten Oymen, dikkat edilmesi gereken noktanın tüketilen gıdanın miktarı olduğunu vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar