Devlet bu sesi duyar mı? HPV aşısı ücretsiz ve rutin olsun...

6 Nisan 2024

Güncelleme: 6 Nisan 2024

A
A

Tabipler Birliği, HPV aşısının rutin aşı programına alınması çağrısında bulundu.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) adına açıklama yapan Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, kanserden korunma adına İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısının rutin aşı programına alınması gerektiğini ifade etti.

Dalkan, HPV’nin dünya genelinde cinsel yolla bulaşan en yaygın, rahim ağzı, penis, gırtlak kanseri gibi hastalıklara neden olan enfeksiyonlardan olduğunu ifade etti.

HPV, cinsel yolla bulaşan, oldukça yaygın görülen bir enfeksiyondur. Cinsel olarak aktif olan kişilerin yaklaşık olarak %50’si, hayatlarının bir döneminde HPV ile enfekte olurlar. Hiçbir belirtisinin olmaması, kişinin HPV enfeksiyonu taşımadığı anlamına gelmez. Ancak HPV virüsünün bazı tipleri kansere sebep olabilir. HPV aşısı, kişiye HPV virüsüne karşı bağışıklık kazandırarak HPV’nin yol açtığı kanserlere karşı koruma sağlar.

Prof. Dr. Dalkan, aşılamanın HPV’ye karşı en etkili koruma yöntemi olduğunu, ancak Kıbrıs’ın kuzeyinde HPV aşısının devlet tarafından ücretsiz yapılmamasının ciddi sağlık risklerine ve kanser vakalarının artmasına yol açtığını kaydetti.

HPV aşısının hem erkek hem kadınlara tavsiye edildiğini belirten Dalkan, 9 -14 yaşları arasındaki çocuklara ve gençlere 6 ila 12 ay arası 2 doz, 15 yaşından büyük genç yetişkinlere ve erişkinlere 3 doz, ilk dozdan sonra ikinci dozun 1-2 ay, üçüncü dozun da 6 ay sonra uygulandığını ifade etti.

"DSÖ ÖNERİYOR"

HPV aşısı ile önlenebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanserini, halk sağlığı sorunu olarak gören Dünya Sağlık Örgütü'nün, tüm ülkelere rutin rahim ağzı kanseri taraması ve aşılama önerdiğini kaydeden Ceyhun Dalkan, örgütün çalışmalarını 2030 yılında 15 yaşına gelmiş kadınların yüzde 90’ının aşılanması yönünde yürüttüğünü belirtti.

HPV aşısının Kıbrıs’ın kuzeyinde henüz rutin aşı programının bir parçası olmadığını ifade eden Dalkan, “Pahalı olan bu aşıya erişimin sağlanması devletin görevidir. HPV aşısının rutin aşı programının bir parçası haline ivedi getirilmelidir. Bu, genç nesillerin sağlığını korumak ve kanserden korumak için hayati öneme sahiptir.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar