Yedidalga'da yakalanan köpek balığı, avlanması yasak nesli tehlikede olan tür çıktı

27 Şubat 2024

Güncelleme: 27 Şubat 2024

A
A

Hayvancılık Dairesi, hafta sonu Yeşilırmak açıklarında yakalanan köpek balığının nesli tehlikede olan "Pamuk Köpek Balığı" olduğunu ve avlanmasının yasak olduğunu bildirdi.

ZgotmplZ

Hayvancılık Dairesi, Yeşilırmak açıklarında geçtiğimiz hafta sonu yakalanan köpek balığı ile ilgili açıklama yaptı.

Hayvancılık Dairesi, "hedef dışı" (bycatch) avcılık kurbanı olan türün "Pamuk Köpek Balığı" ( Odontaspis Ferox, Smalltooth Sand Tiger) olduğunu, nesli tehlikede olan türlerin avlanmasının Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandığını ve bu köpek balığının da bu türler arasında olduğunu hatırlattı.

Açıklamada, köpek balıklarının korunmasının sadece doğal denge için değil, balon ve aslan balıkları gibi istilacı türlerle mücadele için de önemli olduğu, Akdeniz'deki köpek balıklarının korunmasının büyük önem arz ettiği vurgulandı. 

“DENİZLERİMİZDE 17 KÖPEK BALIĞI TÜRÜ VAR… 15’İ DÜNYADA DA TEHLİKE ALTINDA”

Açıklamada, Hayvancılık Dairesi’nin 2018 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği (SPOT) iş birliğinde, balıkçıların da desteğiyle “Hedef Dışı Avın Belirlenmesi Projesi” kapsamında ulaşılan bilgiler de şu şekilde paylaşıldı:

“Denizlerimizde 17 köpek balığı türü kaydedilmiştir. Bunların 15’i dünyada tehlike altındadır. Bu türlerin 10’unun avı balıkçılarımızın da aktif olarak yer aldığı ‘Sürdürülebilir Ortak Balıkçılık Yönetim Komisyonu’ onayıyla yasaklanmıştır. Bu canlılar hakkındaki bilgimiz arttıkça onların da geleceği düşünülerek, sürdürülebilir balıkçılık yönünde ortak kararlar almamız kolaylaşacaktır. Yakın geçmişte, basında da yer aldığı gibi balıkçılar, restoran sahipleri ve perakendecilerin ticari değeri olmayan bu türleri tüketime sunmamaları hususunda gösterdikleri hassasiyetin devam etmesini diler, bunun gibi büyük köpek balığı türlerinin avlanılmasının yasak oluğunu hatırlatırız.”


Yeşilırmak açıklarında yakalanan ve "Kum Kaplanı Köpek Balığı" olduğu sanılan "Pamuk Köpek Balığı" Yedidalga Balıkçı Barınağı'na çıkarılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar