Veriler iç karartıyor: Saat başı 5 kadın öldürülüyor

25 Kasım 2022

Güncelleme: 25 Kasım 2022

A
A

Dünyada her saat başı 5 kadın ya da kız çocuğu öldürülüyor, her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor. 

ZgotmplZ

25 Kasım günü, BM tarafından 1999 yılında kadına karşı şiddete önlemek ve farkındalık yaratmak amacıyla "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" ilan edildi.

Ancak 2022'nin sonuna yaklaşılan bugünlerde elde edilen veriler oldukça iç karartıcı...

SAAT BAŞI 5 KADIN YA DA KIZ ÇOCUĞU ÖLDÜRÜLÜYOR

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından yayınlanan yeni rapora göre, her saat başı 5 kadın ve kız çocuğu yakın partneri ya da aile üyeleri tarafından öldürülüyor, 15 yaş ve üzeri 640 milyondan fazla kadın eşi veya partneri tarafından şiddete maruz kalıyor, dünyada her üç kadından biri fiziksel ya da cinsel şiddete uğruyor.

5 FARKLI TÜRDE ŞİDDET

Ancak kadına yönelik şiddet sadece bunlarla sınırlı değil. UN Women raporlarına göre, kadınlar 5 farklı türde şiddete maruz kalıyor; ev içi şiddet, kadın cinayeti, cinsel şiddet, insan kaçakçılığı, çevrimiçi veya dijital şiddet...

BU YILIN SLOGANI: BİRLEŞİN

UN Women, her sene 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde farkındalık yaratmak amacıyla bir tema belirliyor. Her yıl, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde başlayan ve 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü'ne kadar devam eden Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyasının bu seneki teması; "BİRLEŞİN! Kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmek için şimdi aktivizm" (UNITE! Activism to end violence against women and girls).

NEDEN 25 KASIM?

Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir olaya dayanıyor.

Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen "Mirabal Kardeşler" adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürülmüştü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar