
Vahim gelişme: Kızılçam orman alanının yarısı enfekte
7 Mart 2025
KEMA, çam kese böceği sebebiyle kuruyan ormanlar için bütçe ayrılmasını talep etti, "etkin mücadele" sözünü tutmayan bakanı istifaya davet etti.

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), çam kese böceği sebebiyle binlerce ağacın kuruduğunu açıkladı ve zararı “Yangından beter” diye niteledi.
Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven yaptığı açıklamada, ülkede kızılçam ormanlarında kabuk böceğinin istilası sonucu çam ağaçlarında kitle ölümleri yaşandığını belirterek, milletvekillerine çağrı yaptı ve seçim yasaklarından önce ormanların kurtulması için bütçe ayrılmasını talep etti.
Ormanlarda yaşanan felaketin nedeninin çam kese böceğine karşı etkili bir mücadele yapılmaması olduğunu kaydeden İlseven, "Büyük para ve emekle oluşturulan ormanlar tedbirsizlik ve ihmal sonucunda heba olmuş gitmiştir. Kuruyan orman alanlarının tekrar ağaçlandırılması ilaçlama maliyetinin kat kat üzerinde bir bütçe gerektirecektir." değerlendirmesinde bulundu.
BAKANA İSTİFA ÇAĞRISI
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un etkin mücadele yapılacağı sözü vererek yalan söylediğini öne süren İlseven, “Bu aşamadan sonra yapması gereken tek şey halktan özür dileyerek istifa etmelidir.” ifadelerine yer verdi.
İlseven açıklamasında, “Havadan biyolojik mücadeleyi uygulamamakta direnen dönemin bakanları, müsteşarları ve müdürleri görev ve sorumluluklarını kötüye kullanmakla suç işlemişler, devleti maddi ve manevi zararlara uğratmışlardır. Bu konu ile ilgili Sayıştay ve Hukuk Dairesi’ni göreve davet ediyoruz.” dedi.
Orman Dairesi’nin böcek yoğunluğu tespiti ile ilgili olarak yaptığı çalışmalar sonucu, toplam 30 bin hektar kızılçam orman alanının 15 bin hektarının enfekte olduğunu açıklayan İlseven, bu yoğunluktaki böceklerin evlere girdiğini, insanlarda ve hayvanlarda alerji, astım, lenf bezleri şişliğine sebep olarak komalık durumlar yarattığını kaydetti.
ÇAM KESE BÖCEĞİ
Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çam kese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.
İNSAN VE HAYVANLARA ZARARI VAR MI?
Temas edilmesi halinde kalıcı deri hastalıklarına neden olan çam kese böceği, özellikle alerjik bünyeli bireylerde tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor. Nisan ve mayıs aylarında ormanlık alanlarda yuvalanıp çoğalan çam kese böcekleri (tırtılları), insanlar ile hayvanlara temas ettiği anda yaydığı zehir nedeniyle deri hastalıklarına neden oluyor. Tüylü yapısı ve salgıladığı sıvıyla ciltte kızarıklık, deri döküntüsü, kabarıklık oluşmasına neden olan çam kese böceklerine karşı uzmanlar, dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar