Türk bilim insanları, kanser aşısı için tarih açıkladı

12 Şubat 2024

Güncelleme: 13 Şubat 2024

A
A

BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin kanser aşısı geliştirmek için yaptıkları çalışmalardan umut verici sonuçlar elde ettiklerini duyurdu.

ZgotmplZ

BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, koronavirüs salgınından sonra şimdi de kanserle mücadelede önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Yeni hedefleri kanser aşısı geliştirmek olan Türk bilim insanları, yaptıkları çalışmalardan umut verici sonuçlar elde ettiklerini duyurdu.

Prof. Uğur Şahin, yıllar süren araştırmaların ardından akciğer kanseri ve metastaz yapmış meme kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı antikor ilaçları geliştirdiklerini belirtti. Bu ilaç adaylarının onay için uygun hale geldiğini ifade eden Şahin, ayrıca bu yıl sonuna kadar on aşı adayının faz 2 veya faz 3 denemelerini tamamlayarak ruhsat potansiyeli taşıdığını dile getirdi.

Prof. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, verdikleri bir röportajda, 2026 yılına kadar ilk kanser aşılarını piyasaya sürmeyi planladıklarını açıkladılar. Toplam 30 kanser türüne karşı klinik araştırmaların devam ettiğini ve başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Şahin, 2030'a kadar geniş bir kanser tedavisi portföyü hedeflediklerini vurguladı.

Prof. Türeci, son yıllarda kanserle mücadelede önemli bulgulara ulaşıldığını ve BioNTech olarak büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Her hastanın kanser hücresinin farklı olduğunu ve bireyselleştirilmiş kanser tedavisine odaklandıklarını vurgulayan Türeci, ilerleyen yıllarda kemoterapiye gerek kalmayabileceğini dile getirdi. Vücudun kendi savunma sisteminin kansere karşı savaşabilmesi için çalıştıklarını ve kemoterapinin yerine antikor ilaç konjugatları (ADC'ler) ve aşıları kullanmayı hedeflediklerini ifade etti.

BioNTech'in kurucuları, bu yaklaşımın gelecekte daha hassas ve etkili tedaviler sağlayabileceğine inanıyorlar. Özetle, kanser tedavisi alanındaki çalışmalarının önemli ilerlemeler kaydettiğini ve gelecekte daha etkili ve bireyselleştirilmiş tedavilerin mümkün olabileceğine inandıklarını vurguladılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar