Tatar'dan baba Tatar'a anma: Yokluğuna hala alışmaya çalışıyoruz

24 Nisan 2022

Güncelleme: 24 Nisan 2022

A
A

Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesinin her aşamasında yer alarak büyük katkı koyan ve önemli görevlerde bulunan Rüstem Tatar, vefatının 1’inci yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türkü’nün ulusal davasının en önemli isimlerinden, uzun yıllar bakanlık başta olmak üzere birçok önemli görevlerde bulunan Rüstem Tatar, vefatının 1’inci yıl dönümünde bugün Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Anma törenine, Rüstem Tatar’ın oğlu Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Sağlık Bakanı Ali Pilli, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal, bazı milletvekilleri, aile fertleri ve yakınları katıldı.

Anmada, Rüstem Tatar için dualar edildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kişisel Twitter hesabından anmadan fotoğraflar paylaşarak, "Babam Rüstem Zihni Tatar’ın vefatının 1. yıldönümünde kabri başında kendisini rahmet, minnet ve özlemle andık… Mekanı cennet olsun, nurlar içinde yatsın." duygularını dile getirdi.

"HER ZAMAN KIBRIS TÜRK HALKININ AYRI EGEMENLİĞİ OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLERDİ..."

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada ise, “Babam Rüstem Tatar’ı kaybedeli bir yıl oldu. Bu bir yıl bizim için çok uzun bir zaman çünkü onun yokluğuna hala alışmaya çalışıyoruz.” dedi.

Rüstem Tatar’ın hem ailesini, hem memleketini seven bir dava adamı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar,  babasının 90 yaşına kadar sürekli üretip, çalıştığını ve Kıbrıs Türk halkına büyük hizmetler verdiğini kaydetti.

Rüstem Tatar’ın her zaman Kıbrıs Türk halkının ayrı egemenliği ayrı bağımsızlığı olması gerektiğini söylediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, babasının, Rumlarla üniter bir yapıda veya federal bir çatı altında birleşmenin Kıbrıs Türk halkı için uzun vadede hayırlı olmayacağı görüşüne vurgu yaptı.  Rumların Kıbrıs’ı hep bir Helen adası olarak Yunanistan’a bağlama isteğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, babasının bu düşüncelerini sürekli kendileriyle paylaştığını, hatta kalıcı olması için yazılı olarak da bıraktığını söyledi.

Anma töreninde Rüstem Tatar’ın özgeçmişi de okundu.
RÜSTEM TATAR KİMDİR?

Rüstem Tatar, 23 Ekim 1930 tarihinde Baf’ın Yakacık köyünde dünyaya geldi. İlk öğrenimini 1941 yılında tamamlayan Rüstem Tatar, 1947 yılında Kıbrıs Türk İslam Erkek Lisesi’nin Kolej Şubesi’nden birincilikle mezun oldu. Rüstem Tatar, 1951 yılında İngiltere’de Nottingham Üniversitesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden de birincilikle mezun oldu.

1955 yılında İngiltere Mali Müşavirlik Enstitüsü’nden ‘Chartered Accountant’ diploması alan Rüstem Tatar, 1955 yılında Kıbrıs’a döndü. Rüstem Tatar Defterdarlık Dairesi’nde 1’inci Sınıf Muhasip-Murakabe Bölüm Amiri olarak göreve başlarken, Türk Memurları Kurumu’nun kurucuları arasında yer aldı ve Genel Sekreterlik görevini yürüttü. 1958-59 döneminde Murakıplık Dairesi Müdürü olarak görev yaptı. 1959 yılında Canev hanımla evlenen Rüstem Tatar’ın bu evlilikten Ersin ve Erhan adlarında iki oğlu oldu.

Rüstem Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin oluşumunu sağlayan müzakerelerde Kıbrıs Türk heyetinde danışman olarak yer alırken, 1960 yılında Türk ve Rum halklarının eşit ortaklığında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Sayıştay Başkanı oldu. 1960-63 döneminde Uluslararası Sayıştay Başkanları toplantılarında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni temsil etti. Tatar bu görevini 1963 yılında Enosis (Ada'nın Yunanistan'a bağlanması) hedefiyle gerçekleşen Rum saldırılarına kadar sürdürdü.

Rüstem Tatar, Kanlı Noel saldırılarında, Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yönetim organlarından silah zoruyla dışlanmasından sonra, 1964 yılının Ocak ayında Kıbrıs Türk halkının yönetsel ve yürütsel organı olarak kurulan Genel Komite’de mali ve muhasebe alanlarında görev aldı. Bu görevlerinin yanı sıra 1964-1967 döneminde Murakabe Dairesi Başkanlığı ile Türk Memurları Kooperatif Tasarruf Bankası Ltd’nin Başkanlığı görevlerini de yürüttü. Rüstem Tatar, 1968 yılında eşi Canev hanımı kaybetti ve ailesi ile birlikte çok büyük acılar yaşadı. 

Rüstem Tatar, 1967-1975 döneminde Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Yönetimi ve Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nde Maliye ve Bütçe İşleri Bakanı olarak görev yaptı.

Rüstem Tatar, 1976 yılında Tatar&Co. şirketini kurarak Bağımsız Mali Müşavir ve Denetçi olarak görev yaparken, 1976-77 yılları arasında Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın Mali Müşaviri görevinde de bulundu.

Rüstem Tatar, 1977 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanının Ekonomi ve Maliye Özel Danışmanı görevinde de bulundu. 1977- 81 yılları arasında KTFD-AET temaslarını yürüten Kıbrıs Türk heyetine Başkanlık yaptı. Bunların yanı sıra 1977-81 döneminde Kıbrıs Türk Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan yardımcı ve Genel Müdür Vekili olarak görev yaptı. 1977 yılında İsmet hanım ile evlenen Rüstem Tatar’ın üçüncü çoğu Havva Tatar dünyaya geldi.

Rüstem Tatar, 1984- 2005 yılları arasında BM gözetiminde görev yapan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıs Türk Temsilcisi olarak görev yaptı.

KKTC Chartered, Certified ve Yeminli Mali Müşavirler Derneği Başkanlığını da yapan Rüstem Tatar, 2005 yılından sonra devlete pek çok konularda danışmanlık yaptı ve önemli katkılarda bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar