Tatar: Kadınlar devletin ilelebet payidar kalmasına öncü olmaya devam edecek

7 Mart 2023

Güncelleme: 8 Mart 2023

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı. atar, Kıbrıs Türk kadınının halkın çağdaş norm ve değerlerle yaşamasına, devletin ilelebet payidar kalmasına öncü olmaya devam edeceğini söyledi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar  Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının toplumsal var oluş mücadelesinden bugüne, yaşamın her basamağında, dünyaya örnek olmuş Kıbrıs Türk kadınının  gelecekte de dayanışmanın ve cesaretin sembolü olmaya devam edeceğini,  halkın çağdaş norm ve değerlerle yaşamasına, devletin ilelebet payidar kalmasına öncü olmayı sürdüreceğini kaydetti.

Tatar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, bu yıl  deprem felaketinin yüreklerde  açtığı yaraları iyileştirmeye çalışılan  depremde yitirilen canların hak ve hukukunun peşinden gidilen, milletin fıtratında fazlasıyla bulunan empati, dayanışma, acılara ortak olma, toplumsal birliktelik gibi hasletlere sıkı sıkıya sarıldıkları  bir dönemde idrak edildiğine dikkat çekti.

FARKINDALIK YARATILIYOR

Cumhurbaşkanı Tatar, kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamdaki rolleriyle ilgili hem farkındalık yaratılan, toplumsal cinsiyet eşitliği mekanizmasının çağdaş ve demokratik bir devlet mekanizmasındaki öneminin yeniden idrak edildiği bu önemli günün, eğitimden iş hayatına, siyasetten toplumun her alanına kadınların yeterince söz sahibi olması için devletin tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte ortaya konan iradenin kamuoyuyla paylaşıldığı bir gün olduğunu da vurguladı.

Tatar mesajında şunları kaydetti: “Milletvekili, Maliye Bakanı, Başbakan olarak görev yaptığım günlerde, gerek kadınlarımızın statüsünün çağdaş ülkelerdeki seviyelere çıkmasına yönelik ortaya koyduğum irade ve yürüttüğüm siyaseti bugün Cumhurbaşkanı olarak çok daha emin adımlarla devam ettirmeye kararlı olduğumu vurgulamakta fayda görüyorum.

Kıbrıs Türk halkının toplumsal var oluş mücadelesinden bugüne, sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamın her basamağında, bilgi birikimi, vizyonu, cesaret ve alın teriyle, tüm dünyaya örnek olmuş Kıbrıs Türk kadını, inanıyorum ki gelecekte de dayanışmanın ve cesaretin sembolü olmaya devam edecek; halkımızın çağdaş norm ve değerlerle yaşamasına, devletimizin ilelebet payidar kalmasına öncü olmayı sürdürecektir.

Güçlü kadının güçlü toplum, güçlü toplumun ise güçlü bir devleti yaratacağı gerçeğini rehber edinmeye devam ederek, kadınlarımızın her alanda çok daha etkin temsiliyetine destek vereceğimi yinelerken, egemen devletimizde hür bireyler olarak yaşamamız için toprağa düşen tüm şehitlerimizin annelerini saygıyla yad ediyor, depremde yitirdiğimiz canlarımızın ailelerine bir kere daha başsağlığı diliyorum.”

CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI ZORLU TÖRE

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre mesajında şu ifadelere yer verdi: "Sevgiyi, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız, sağlıklı ve verimli bir toplumun temel taşlarıdır. Dünya Kadınlar Günü’nde, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kadınların sorunları dile getirilmekte, edinilen deneyimler paylaşılmakta, kadınların toplumdan beklentileri vurgulanmakta, böylelikle kadınlar arası dayanışmanın en güzel örneklerinden biri sergilenmektedir"

 

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL

Başbakan Ünal Üstel, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul görmüştür. İnsan hakları temelinde kadınların toplumdaki siyasi ve sosyal haklarının geliştirilmesine, ekonomik eşitlik, kalkınma ve şiddetten uzak daha huzurlu yaşam konularına dikkat çekmek açısından önemli bir gündür. Kadınlarımızın, aile ve toplum için verdikleri mücadele hayat boyu fedakarca üstlendikleri tüm roller ve görevlerde ortaya koydukları emekleri her daim takdire şayandır. Aile kurumunun oluşmasını sağlayan kadınlarımız, tarih boyunca savaş ve mücadele dönemlerinde de vatanları uğruna canlarını feda etmişlerdir. Tarihten bugüne kadınlarımız her zaman en zor şartlarda yılmadan ailelerini ve vatanlarını korumak uğruna mücadele vermişlerdir. Günümüzde ise kadınlarımızın her alanda başarıları oldukça gurur vericidir."

 MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU

 Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, "Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ve şiddetin ortadan kaldırıldığı, ekonomik özgürlüklerinin arttığı bir yapının sağlanması için hep birlikte hareket etmeliyiz.Kadınlar, toplumun yapısını güçlendiren, şekillendiren, aile birliğinin en önemli unsuru ve temel taşıdır ve onların hayatın bütün alanlarında etkin bir şekilde rol almalarına imkan sağlayacak şartları hazırlamak, toplumumuzun temel ve ortak sorumluluğudur. Bu nedenle kadınların sahip olduğu hakları tam ve etkin şekilde kullanması ve karşılaştıkları sorunların gündeme getirilerek çözüme kavuşturulması çok önemlidir" dedi.

MALİYE BAKANI ALİŞAN ŞAN

Maliye Bakanı Alişan Şan, "Bir ülkenin her alanda güçlü ve refah seviyesinin iyi durumda olabilmesi ancak kadın-erkek ayrımını yapmadan, eşit haklar sağlamakla mümkündür. Kadınların sosyal statülerinin iyileştirilmesi, yaşamın her alanında daha güçlü temsil edilmesi, bireysel hak ve özgürlükleri konusunda bilinçlendirilmesi, toplumsal mücadelede daha cesur davranabilmeleri için gerekli teşvik ve desteğin verilmesi hayati önem taşımaktadır" ifadelerine yer verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar