Tarihi misyonu olan pil fabrikasına KKTC Anı Evi yapılıyor

13 Kasım 2023

A
A

1974'teki harekata katılan Mehmetçiklerin Türkiye ile bağlantısını sağlayan telsizlerin pillerini üreten simge fabrikaya KKTC Anı Evi yapılıyor.

ZgotmplZ

Eski MKE Antalya Pil Fabrikası (ANTPİL), 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Ada’ya çıkan Mehmetçiklerin Türkiye ile bağlantısını sağlayan telsizlerin pillerini üretmişti.  Bu tarihi emeğin hatırasına Kepez Belediyesi tarafından fabrika yerleşkesine KKTC Anı Evi yapılıyor.

Antalya Pil Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan çeşitli pil ve bataryaları üretmek amacıyla kuruldu. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin pil ve batarya ihtiyacını karşılamak için 3 vardiya çalıştı.

Kepez Belediyesi, bu tarihi vardiyanın hatırasını KKTC Anı Evi Projesi ile yaşatacak. Fabrika yerleşkesindeki tek katlı yönetici binası, restorasyon çalışmasıyla anı evi haline getiriliyor.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’na proje hakkında bilgi verdi. Anı evinde, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın önemi ve Türk toplumuna yapılan zulüm, baskı ve katliamlar döneminin fotoğrafları, belgeleri ve gazeteleriyle anlatılacak.

Barbarlık Müzesi de, KKTC Anı Evi’nde canlandırılacak.

Anı Evi, KKTC’nin tarihinin, doğal güzelliklerinin ve yöresel kültürünün tanıtıldığı bir kent müzesi şeklinde tasarlanacak.

Başkan Hakan Tütüncü, MKE Antalya Pil Fabrikası’nın kuruluş amacının ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndaki tarihi görevinin hatırasına projelendirdikleri KKTC Anı Evi’ni, önümüzdeki günlerde hizmete açacaklarını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar