Tabipler Birliği'nden hekimlere ''sözleşme imzalamayın'' çağrısı

7 Şubat 2024

Güncelleme: 8 Şubat 2024

A
A

Tabipler Birliği, ilaca erişim için uygulamaya sokulan yeni sistemi eleştirerek, sözleşmenin güvenli olmadığı gerekçesiyle hekimleri ''imzalamamaya'' davet etti. Ayrıca, KTTB'nin imzası olmayan protokol ve sözleşmeleri tanımadığını açıkladı.

ZgotmplZ

İlaç temini ve geri ödemelerindeki sıkıntıları çözmek amacıyla, Ocak ayının sonlarında imzalanan protokol kapsamında protokol imzalandı.

Çalışma Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Dairesi, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği ve Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin imzaladığı yeni bir sistemde, doktorların reçete yazımı, eczacıların ve sigortalıların ilaç temini ile geri ödemeleri üzerine bir Denetleme ve Etik Kurulu oluşturulacak.

Ayrıca, eczacılar ve hekimlerle yeni sözleşmeler imzalanması planlanıyor.

Yeni sistem 01 Şubat'ta kullanılmaya başlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu, Eczacılar Birliği ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği ile iki buçuk ayı aşkın bir süre boyunca planlama yaptıklarını açıklamıştı.

Gardiyanoğlu'nun açıklamasına göre, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği bu çalışmanın içerisinde yer almıyor.

TABİBLER BİRLİĞİ YENİ SİSTEMİ GÜVENLİ BULMADI

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hekimlerle imzalamayı planladığı yeni sözleşmeye tepki gösterdi.

Birlik, bu sözleşmenin hem hekimler hem de Sosyal Sigortalar Dairesi için güvenli olmadığını belirterek, hekimlere bu sözleşmeyi imzalamama çağrısında bulundu. Ayrıca, KTTB'nin "görüşünün alınmadan" hazırlanan bu sözleşmenin tam bir fiyasko olduğunu ifade etti.

Yapılan yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı sözleşmenin maddelerinin açık ve net olmadığı, tamamen yoruma açık olduğu belirtildi. Bu durumun hekimler için güvenli olmadığı ve tek taraflı sorumluluklar içerdiği vurgulandı. Ayrıca, sözleşmede Sigortalar Dairesi'nin sorumlulukları ve sistemdeki açıklarla ilgili herhangi bir adım veya öneri bulunmadığı ifade edildi.

HEKİMLERE ÇAĞRI

KTTB, açıklamasında, "Bu sözleşme, biz hekimler için güvenli değildir, sadece hekimleri tehdit eden ve net olmayan, yoruma açık maddelerden oluştuğu için meslektaşlarımızı sözleşmeyi mantıklı bir şekle dönene kadar imzalamamaya davet ederiz” denildi.

Ayrıca, KTTB'nin imzası olmayan protokol ve sözleşmeleri tanımadığını ve yok hükmünde gördüğünü belirtti. Son olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu'na "aklın, mantığın ve hukukun yoluna davet edilerek" hastaların, sigortalıların ve emekçilerin mağduriyetinin giderilmesi talep edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar