Sibel Tatar'dan kültürel miras eleştirisi: Atıl durumda, ilgilenilmemiş!

17 Nisan 2024

Güncelleme: 18 Nisan 2024

A
A

Sibel Tatar, Ülkemizde kültürel mirasın yeteri kadar korunduğundan, açıkçası emin değilim. Kendi ülkemizdeki bu mirasa sahip çıkmak için ne yapıyoruz? diye özeleştiri yapmamız gerekir. Atıl durumda, ilgilenilmemiş..." yorumunda bulundu.

ZgotmplZ

Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde, "KKTC’de Sürdürülebilir Kültürel Miras Paneli” ve “El Sanatları Sergisi” düzenlendi.

Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın eşi Sibel Tatar ve Dünya Barış Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Alpay Dikmen yaptı.

Sibel Tatar, kültürel mirasın toplumların ortak geçmişini anlatan, tarihi birikimlerini yansıtan ve tüm insanlık için önemli bir zenginlik olduğunu belirtti. Ancak ülkede bu mirasın yeterince korunmadığına dikkat çekti ve gelecekte bu mirasın kaybedilme riskine işaret etti.

“KÜLTÜREL MİRASIMIZIN BİRÇOK ÖRNEKLERİ ADAMIZDA ATIL DURUMDA, İLGİLENİLMEMİŞ...”

Turizmden kültürün faydalandırıldığını kesinlikle söyleyemediklerini kaydeden Tatar, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla, biz eğer kültürel mirasımıza önem veriyorsak, önce onu korumak ve ortaya çıkarmak yolunda çalışmalıyız. Kültürel mirasımızın birçok örnekleri adamızda atıl durumda, ilgilenilmemiş... Dolayısıyla da kültürel mirasımız, ekolojik olarak da doğa olarak da birçok zarara uğruyor. Aynı zamanda korunmamış ve sahip çıkılmamış bir durumdadır.”

Sibel Tatar, Cumhurbaşkanlığı olarak kültüre sahip çıkmak, farkındalık yaratmak, aynı zamanda, üzeri örtülmüş ya da kullanılmayan bazı kültürel değerleri kullanmak amacıyla bazı projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti.

Tatar, kültürel mirasın turizm açısından yeterince faydalanılmadığını ve korunmadığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı olarak kültürel mirasa sahip çıkmak ve farkındalık yaratmak için bazı projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Alpay Dikmen, sürdürülebilirliğin önemine vurgu yaparak, tüketim toplumu ve kültürün beka sorunu olduğunu ifade etti. Kültürün kalıcı olduğunu ve insanın doğayı yeniden üretmesinin ürünü olduğunu vurguladı.

Panel oturumunda Kültürel Miras Teknik Komitesi Başkanı Ali Tuncay, Halk Sanatları Vakfı (HASDER) Başkanı Kani Kanol ve Seramik Sanatçısı Ayhatun Ateşin konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin ardından, "El Sanatları Sergisi"nin açılışı yapıldı. Daha sonra bitkisel örücülük atölyesinin performansı izlendi ve KKTC’nin geleneksel lezzetleri ikram edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar