Sera gazı emisyon oranları AB'de azaldı, Kıbrıs'ta arttı

14 Şubat 2024

A
A

2023'ün üçüncü çeyreğinde AB'deki ekonomik faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarında %7,1'lik bir azalma yaşanırken, Kıbrıs'ta ise %3,7'lik bir artış görüldü.

ZgotmplZ
Teknecik Elektrik Santrali

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları sera etkisini güçlendirerek iklim değişikliğine neden oluyor. Çoğu kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksitler neden oluyor.

Eurostat'ın ekonomik faaliyetlere göre sera gazı emisyonlarıyla ilgili son üç aylık tahminlerine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde AB'deki ekonomik faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarında %7,1'lik bir azalma yaşanırken, Kıbrıs'ta ise %3,7'lik bir artış görüldü. Bu, artışın kaydedildiği dört ülke arasında Kıbrıs'ın ikinci en büyük artışını temsil ediyor.

AB düzeyinde, 2022'nin üçüncü çeyreğine kıyasla sera gazı emisyonlarında 847 milyon ton CO2 eşdeğerinden 787 milyon tona düşüş yaşanırken, Kıbrıs'ta ilgili dönemde 2,3 milyon tondan 2,4 milyon tona bir artış kaydedildi.

AB çapında, GSYİH sabit kalarak emisyonlardaki düşüşle birlikte sadece hafif bir düşüş (%0,2) yaşanırken, Kıbrıs, emisyonları artan ülkeler arasında ikinci en yüksek GSYİH büyümesine (%2,5) sahip ülke oldu.

2023'ün 3. çeyreğinde AB düzeyinde, en büyük emisyon azalmasının sorumlu olduğu ekonomik sektörler elektrik ve gaz tedariki (%23,7), hane halkları (%6,5) ve imalat (%4,9) oldu. Ancak Kıbrıs için ekonomik sektör bazında veri mevcut değil.

Eurostat'ın tahminlerine göre, AB üye devletlerinin 23'ünde sera gazı emisyonlarının azaldığı belirtilirken, bu ülkelerden 11'inde GSYH'de de bir düşüş kaydedildi. Geri kalan ülkelerden 11'inde ise GSYH artarken emisyonlar azaldı. İtalya'nın sera gazı emisyonlarını azaltırken GSYH'sini aynı seviyede tuttuğu görülürken, en büyük emisyon azaltımları Estonya, Bulgaristan ve Almanya'da kaydedildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar