Sarı renkteki köpükler çam poleni çıktı

2 Nisan 2024

A
A

Yapılan mikroskopik analizlerde, İskele ve Girne kıyılarında görülen sarı renkteki köpüklerin çam polenlerinin rüzgar etkisi ile denize taşınması sonucu oluştuğu tespit edildi.

ZgotmplZ

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Çevre ve Koruma Dairesi, İskele ve Girne kıyılarında görülen sarı renkteki köpüklerin mikroskopik analiz sonuçları ile ilgili açıklama yaptı.  

Açıklamada, denizden dün alınan numunelerin ilk analiz raporlarının belirlendiği, ikinci analiz sonuçlarının da en kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu. 

Açıklamaya göre, Küçük Erenköy, Yılan Adası ve Escape Plajı’ndan üç ayrı numune alınarak, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Laboratuvarı'nda mikroskobik ve mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirildi.

Yapılan mikroskobik inceleme sonucunda numunelerin yoğun olarak çam poleni içerdiğinin tespit edildiği, mikrobiyolojik analizlerin ise 48 saat içerisinde sonuçlanacağı kaydedildi.

Analizi daireye ileten DAÜ Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Doç. Dr. Burak Ali Çiçek'in, analiz raporunda, mikrobiyolojik çalışma sonuçlarının henüz çıkmamış olmasına rağmen, halk arasında tedirginlik yaratan ve kirlilik olduğu varsayılan olgunun çam polenlerinin rüzgar etkisi ile denize taşınması sonucu olduğunun belirlendiğini ifade ettiği aktarıldı.

Raporda yer alan Escape Plajı’ndan alınan örnekten mikroskop görüntüsü (Büyütme: 4x)
Raporda yer alan Küçük Erenköy’den alınan örnekten mikroskop görüntüsü (Büyütme: 400x)
Raporda yer alan Yılan Adası’ndan alınan örnekten mikroskop görüntüsü (Büyütme: 4x)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar