Sanat ile yapay zekayı buluşturan Anadol'un sergisi Londra'da

Hürriyet, 17 Şubat 2024

Güncelleme: 17 Şubat 2024

A
A

Sanat ile teknolojiyi birleştiren Refik Anadol'un yapay zeka kullanarak hazırladığı eserleri, Londra'nın prestijli sanat galerisinde sergileniyor.

ZgotmplZ

Yenilikçi medya çalışmaları ve enstalasyonlarıyla tanınan, sanatçı ve teknoloji uzmanı Refik Anadol ilk kişisel sergisini Londra’da sanatseverlerin beğenisine sundu.

Hürriyet'ten Halil Yetkinlioğlu'nun haberine göre Anadol, Londra’nın prestijli sanat galerilerinden Serpentine Gallery’de "Echoes of the Earth: Living Archive- Dünyanın yankıları: Yaşayan Arşiv" adlı sergisinin açılışını yaptı.

Sanatçı Refik Anadol

Sergide mercan resifleri ve yağmur ormanlarının görsel verileriyle eğitilmiş bir yapay zekâ modeli kullanılarak sürükleyici bir deneyim sunuluyor.

Açılışındaki davete aynı zamanda Serpentine Galerileri Hamiler Konseyi’nin Türk üyesi olan Suzan Sabancı ev sahipliği yaptığı serginin açılış konuşmasını Serpentine Gallery’nin sanat yönetmeni ve CEO’su Hans Ulrich Obrist yaptı.

GÖRÜNTÜLER GALERİ DUVARLARINI KAPLIYOR

Enstalasyon, galeri duvarlarını, dünya çapında 16’dan fazla yağmur ormanından toplanan görsel verilerden yola çıkarak yapay zekâ tarafından oluşturulmuş görüntülerle kaplıyor.

Görsel sanat, bilim ve teknolojinin kavşağında yer alan Anadol, sergisinde teknolojinin doğal dünyaya dair algımızı, zaman ve mekân deneyimimizi nasıl değiştirdiğini araştırıyor.

"İLK DOĞA ÜZERİNE YAPILAN YAPAY ZEKA MODELİ"

Anadol davette Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Dünyanın ilk doğa üzerine yapılan yapay zekâ modelini Londra’da şu anda dünyayla paylaşıyoruz. İlk defa sanırım bu kadar kapsamlı bir yapay zekâ araştırması ortaya çıkıyor. Bunu dünyayla paylaşmaktan çok mutluyum. Umarım çalışmayı Türkiye’de de devam ettireceğim. Önümüzdeki yıllarda doğanın önemine ve doğanın zekâsına odaklı yapay zekâ ve sanatın buluştuğu hayalleri paylaşmak için heyecan duyuyorum” dedi.

BÜYÜKELÇİDEN ANADOL’A ÖVGÜ 

Çok sayıda yerli ve yabancı sanatseverin yer aldığı geceye Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Hazine ve Maliye Başmüşaviri Ahmet Yalçın Yalçınkaya ve AK Parti İngiltere Temsilcisi Abdurrahim Boynukalın da katıldı.

Sergi, 16 Şubat-7 Nisan tarihleri arasında gezilebilecek. Gece ile ilgili Büyükelçi Ertaş da şunları söyledi: “Londra’nın en önemli sanat galerilerinden birinde Refik Anadol gibi önemli bir sanatçımızın geleceğe köprü kuran sergisinin açılışına katılmaktan büyük mutluluk duydum. Sayın Anadol’un sanata yapay zekâyla getirdiği yenilikçi soluk, hepimiz için gurur kaynağı. Türk sanatçısının dünyanın her yerinde ses getiren eserlere imza atması bizlere gurur veriyor. Refik Bey, eşi ve ekibi ile emeği geçen herkesi tebrik ederim.”

REFİK ANADOL KİMDİR?

1985 İstanbul doğumlu Refik Anadol, ABD’nin Los Angeles kentindeki Anadol Studio’nun direktörü ve UCLA Üniversitesi’nde Medya Sanatları Tasarımı öğretim üyesi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar