Piyanist Jale Derviş'in belgeseli 5 Mart'ta gala yapıyor

28 Şubat 2024

A
A

Merhum müzisyen, piyanist Jale Derviş'in hayatı hakkında hazırlanan belgeselin ilk gösterimi 5 Mart'ta yapılacak.

ZgotmplZ

Piyanist, besteci ve piyano öğretmeni Jale Derviş'in hayatı hakkında Kıbrıs Kadın Öyküleri Derneği (KÖDER) tarafından hazırlanan belgeselin galası 5 Mart Salı 09.30’da Lefkoşa Türk Lisesi Konferans Salonu'nda yapılacak.

Konuyla ilgili KÖDER’den yapılan açıklamada, öğretmenlerin öğretmeni olarak anılan Derviş’in müzikle iç içe geçen yaşamını; çocukluk ve gençlik dönemlerini, İngiltere'de aldığı eğitimi, öğretmenlik yıllarını ve ülkenin müzikal mirasına katkılarını anlatan belgesel, Önder Alışveriş Merkezleri'nin desteğiyle hazırlandı. 

Çalışma, KÖDER’in “hayatımıza değer katan kadınlar” serisinin 20’nci belgeseli olma özelliği taşıyor. Etkinlikte film gösteriminin yanı sıra konuşmalar da yapılacak.

Açıklamaya göre belgesel, Jale Derviş’in müzikle iç içe olan çocukluğu, gençliği; piyano eğitimi için gittiği İngiltere’deki anıları; daha sonra Lefkoşa Türk Kız Lisesi adını alan ve günümüzde Lefkoşa Türk Lisesine dönüşen Victoria Kız Lisesindeki öğretmenlik yaşamı; 1950’lerde Lâkadamya Radyosundan başlayarak Bayrak Radyosunda canlı müzik programlarına uzanan çalışmaları; ailesi, arkadaşları, bugün toplumda önemli yerlere gelmiş öğrencilerine yer verilecek.

Belgeselin çekimleri geçtiğimiz yıl tamamlanmıştı.

JALE DERVİŞ KİMDİR?

1914 yılında Lefkoşa’da doğdu. St. Joseph Fransız Lisesi’nde müziğe olan ilgisiyle dikkat çekti ve piyano dersleri almaya başladı. Sour Agathe ilk piyano öğretmeniydi. 6 yıl bu okulda eğitim gördü. Londra'da dil öğrenmeye çalıştı. Burada Özel Milton Okulu’na kaydoldu ve bir yandan alt sınıflara ders verirken bir yandan da kendi öğrenimini gerçekleştirdi.

Kıbrıs’a dönünce piyano resitalleri düzenledi. British Council’in düzenlediği özel bir konsere katıldı ve piyano dersleri vermeye başladı. Mehmet Ratip Şevket ile olan evliliğinden 2 çocuk sahibi oldu. 1946 yılından 1973’e kadar Victoria Kız Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Klasik müzik ve koro çalışmalarında bulundu. Ayrıca Kamran Aziz ile yakın ilişkileri vardı ve amatör olarak etkinlik gösteren "Kamran Aziz ve Arkadaşları" adlı grupta piyanist olarak yer aldı. Kamran Aziz'le birlikte batı müziğinin temel ve öğrenimini yaydı. Grup için çeşitli parçalar çevirmekle beraber 1984'te KKTC Kültür Dairesinin TRT'ye gönderdiği Kıbrıs eserlerinden Aziz'in sözlerini yazdığı 11 parçayı besteledi. Özellikle ülke basınında “hocaların hocası” olarak anılan Derviş, 3 Mayıs 2012’de hayatını kaybetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar