Önce ipek ardından keçe: "Kozada"dan sonra yeni proje "Keçada"

26 Şubat 2024

Güncelleme: 26 Şubat 2024

A
A

Sibel Tatar'ın öncülüğünde başlayan ipek üretimi projesinden sonra, keçeden ürün projesi "Keçada" başlıyor.

ZgotmplZ

Geleneksel ipek üretimi, Sibel Tatar öncülüğünde hayata geçen “Kozada” projesiyle yeniden canlandı… Sırada “Keçada” markasıyla keçeden ürünler var

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde Akçay’da başlatılan “İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesinin ikinci etabı, Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi bünyesinde Mehmetçik’e bağlı Pamuklu köyünde hayata geçti.

 

Lansmanı geçtiğimiz Ağustos'ta yapılan ve ülkede yok olmaya yüz tutmuş kozacılık ve ipek dokuma geleneğinin yeniden canlandırılmasını amaçlayan proje ile üretilen ürünler "Kozada" markası altında ilk etapta Ercan Havalimanı'nda satışa sunulmuştu.

“Kozada” projesinin ardından, keçeden ürünler için “Keçada” projesine start verdiklerini söyleyen Sibel Tatar, bu marka altında keçeden terlik, şapka, şal gibi ürünler üretmek için harekete geçtiklerini söyledi.

Konuyla ilgili TAK muhabirine konuşan Sibel Tatar, ipek kozasından ürünlerin Kıbrıs Türk kültüründeki yerine işaret ederek, projenin hem unutulmaya yüz tutmuş bu üretime yeniden hayat vermek hem de kadınlara ekonomik özgürlüklerini ele alma şansı vererek güçlendirmek amaçları taşıdığını anlattı.

Tatar, bu projelerin, kültüre sahip çıkmak ve turizmi desteklemek yanında, kadınların güçlendirilmesi adına da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

İPEK PROJESİNİN HAYATA GEÇİŞİ

Projenin fikir annesinin Dervişe Çeliker olduğunu kaydeden Sibel Tatar, nakış konusunda çok tecrübeli olan Çeliker’in birkaç yıl önce kendisine “ipek dokuma yok oldu, tekrar canlandırmalıyız” dediğini anlattı.

Projeyi hayata geçirmek için Akçay'da 60-70 bin ipek böceğinin barınabileceği bir çiftlik kurduklarını anlatan Tatar, adanın çeşitli bölgelerinden yumurta toplamaya başladıklarını ve gerçek Kıbrıs ipek böceğinden ipek üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

h

"KADINI EKONOMİK OLARAK GÜÇLENDİRMEK" 

Bütün bu sürecin arkasında kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadının güçlendirilmesi konularında yapılan çalışmalar da olduğunu anlatan Sibel Tatar, “Bir kadını şiddet ve mağduriyetten korumak için en doğru yol onu güçlendirmek ekonomik gücünü eline almasını sağlamaktan geçer” ifadelerini kullandı.

“Kadını ekonomik yönden güçlendirirsek, iş sahibi yaparsak bütün bu mağduriyetlere karşı kendini koruyabilecektir.” şeklinde konuşan Sibel Tatar, kadının üretim yapabilecek bir dal bulması, nasıl üretim yapabileceğini görmesi için tüm malzemeyi sağlayarak, ARGE çalışmasını yaparak, hatta ürünü piyasa sürerek yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtti. Tatar “Burada amaç kadının üretmesi ve ekonomik özgürlüğüne kavuşmasıydı.” şeklinde konuştu.

Sibel Tatar, projeye emeği geçen başta Dervişe Çeliker, Münüse Ağagil, Duriye Dağsever Gürmen, Emete Mavili, Emine Akkor, Dudu Münür, Uğur Dereliköylü olmak üzere herkese teşekkür etti.

Sibel Tatar, projenin diğer aşamaları hakkında da ayrıntılı bilgiler vermesinin ardından yeni projeyi anlattı.

"KEÇE PROJESİ MEHMETÇİK'TE HAYATA GEÇTİ"

İpek kozasından sonra keçe yapımı için harekete geçtiklerini dile getiren Sibel Tatar, “Mehmetçik’te bir hocamız ‘neden keçeden ürünler yapmıyoruz, koyunlar kuzular kırpıldıktan sonra yünleri çöpe atılıyor’ demişti. Üzerinden birkaç yıl geçti. İpek kozasından sonra bu projeyi de hayata geçirmek için Mehmetçik’i seçtik.” şeklinde konuştu.

İLK ÜRÜN TERLİK OLDU

İlk etapta elde olan yünleri keçe haline getirip boyadıklarını anlatan Sibel Tatar, satılabilir ürün yapmanın önemine işaret etti, bu bağlamda keçe terlik yapımına yönelmeye karar verdiklerini söyledi.

Ülkedeki sayılı ayakkabı ustalarından Mehmet Meta'nın kendisine ulaşıp sanat okullarında mesleki eğitim vermek istediklerini dile getiren Sibel Tatar, keçe konusu ortaya çıkınca Meta'ya ulaştığını belirtti.

Böylece keçe terlik çalışmasına hız verildiğini kaydeden Sibel Tatar, üretilecek terliklerin üzerine medoş lalesi, cüce fil, cüce su aygırı gibi Kıbrıs’la ilgili motiflerin işleneceğini belirtti.

"KEÇADA" ÜRÜNLERİ ÖNÜMÜZDEKİ KIŞA

Bu yeni ürünü de “Keçada” adıyla markalaştırdıklarını anlatan Sibel Tatar, bu marka altında şapka ve şal gibi ürünleri de üretmek için harekete geçtiklerini dile getirdi.

“Şimdiki heyecanımız ekim sonu Keçada lansmanını yapıp oradan elde ettiğimiz ürünleri kış girişinde halkımıza tanıtmak.” diyen Sibel Tatar, projelerin hayata geçtiği Pamuklu köyünün turistik tesislere olan yakınlığına da dikkat çekerek, turistlerin Pamuklu’ya gidip hem tesisleri görebileceği hem de alışveriş yapabileceğine de işaret etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar