Neriman Cahit'e veda

18 Mayıs 2025

Güncelleme: 18 Mayıs 2025

A
A

Kıbrıs Türk edebiyatının simge isimlerinden yazar, şair ve emekli öğretmen Neriman Cahit hayatını kaybetti.

ZgotmplZ
Neriman Cahit.

Kıbrıs Türk edebiyatının öncü isimlerinden, yazar, şair ve emekli öğretmen Neriman Cahit hayata gözlerini yumdu.

Cahit, bugün öğle namazının ardından Lefkoşa Mezarlığı'nda son yolcuğuna uğurlanacak.

NERİMAN CAHİT KİMDİR?

Neriman Cahit, 1937'de Kırnı’da doğdu. Cahit, üç yıl boyunca köyünün ilkokuluna gitti. Daha sonra Lefkoşa'daki Atatürk İlkokulu'na nakledildi. Cahit, ilkokul 5 sınıfta düşüncelerini yazmaya başladı.

Cahit, Victoria Kız Lisesi'ne gitti, burada felsefe öğretmeninin yardımıyla klasikleri çalıştı ve yazılarıyla giderek daha fazla ses çıkardı.

Daha sonra Öğretmen Koleji’ne geçen Cahit, 1957 yılında Türk tarafında açılan Öğretmen Koleji’nden mezun oldu. Görevine Klavya köyünde başlayan Cahit, 33 yıl ilkokul öğretmenliği yaptı.  Ülkenin en kırsal bölgelerinde öğretmenlik yapan Neriman Cahit, 1960’lardan itibaren basının, edebiyatın, sendikacılığın ve kadın haklarının savunucularından oldu.

Cahit, ilk eserlerini 1960'larda ailesinin uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle erkek takma adıyla yayımladı. Cahit, yazılarında çalıştığı köylerdeki Kıbrıslı Türk kadınların durumunu gözlemleyerek, onların içinde bulundukları koşulları yansıttı.

Cahit’in öğretmenlik yılları boyunca makaleleri, şiirleri, araştırmaları ve röportajları Kıbrıslı Türk gazetelerinde yayımlandı. Şiirlerinde kadın hakları, emek mücadelesi ve Lefkoşa’nın bölünmüşlüğü gibi konulara yer veren Cahit, kadın haklarının önde gelen savunucularından biri olarak kabul edildi.

Edebiyat alanında 15’den fazla ödüle layık görülen Cahit, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nda (KTÖS) aktif rol üstlendi ve kadınların eğitimi için önemli çalışmalar yaptı.

Nokta Türk Dergisi, Uluslararası Hümanist ve Uluslararası Türk Kültürü Örgütü ödülleri bulunan Cahit, aynı zamanda Kadın Araştırmaları Merkezi kurucusuydu.

Cahit'in eserleri arasında; "Sıkıntıya Vurulan Düğüm” (1988), “Konu: Kadın” (1989) ve “Araplara Satılan Kızlarımız” (2000) gibi kitaplar yer almaktadır.

Cahit'in özellikle “Araplara Satılan Kızlarımız” adlı eseri, 1920-1950 yılları arasında ekonomik nedenlerle Filistinli Araplara satılan Kıbrıslı Türk kızlarının trajik hikâyelerini gün yüzüne çıkardı.

Ayrıca Kadın Öyküleri Derneği (KÖDER) tarafından hayatı belgesel haline getirilen Cahit'in belgeselinin ilk gösterimi 2022 yılında Gönyeli’de yapıldı.

Cahit'in, eserlerinde ele aldığı konulardan bazıları şöyle; Kıbrıs'ta kadınlık, Lefkoşa şehri ve Kıbrıs Türk toplumunda cinselliğin algılanması. Cahit eserlerinde, Lefkoşa'ya olan tutkusunu, şehrin ruhunda derin yer ettiğini ve şehrin bölünmesinin ona verdiği acıyı dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar