Lefkoşa'daki Cephane Burcu'nun restorasyonu tamamlandı

1 Mart 2024

A
A

Yıkılan kısımları bulunan Lefkoşa Surlarının Cephane Burcu bölümünde restorasyon çalışması yapıldı.

ZgotmplZ

İki Taraflı Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin öncelikle müdahale edilmesini kararlaştırması sonrası, Lefkoşa Surlarının Cephane (Quirini) Burcu’nda yürüttüğü restorasyon çalışması tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışmalarını yürüten Komite Eş Başkanı Ali Tuncay’ın TAK'A verdiği bilgiye göre, Komite’nin projesi çerçevesinde Lefkoşa surlarının tarihinin önemli bir parçasını teşkil eden Cephane Burcu’ndaki zengin kültürel mirası korumak amacıyla ihtiyaç duyulan acil çalışmalar gerçekleştirildi.

Tuncay, Avrupa Birliği tarafından finansmanı sağlanan projenin uygulamasının ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapıldığını belirtti.

Cephane Burcu'nun restorasyon öncesindeki durumu
NELER YAPILDI?

Cephane Burcu’nda gerçekleştirilen proje çerçevesinde yıkılan kısımların yeniden inşa edildiğini anlatan Tuncay, ayrıca surları güçlendirmek amacıyla dolgu, onarım ve sıkıştırma çalışmaları, su yönetimi için drenaj sistemleri yapıldığını ve burcun etrafına çit çekilerek tarihi yapının daha da güçlendirildiğini belirtti.

TARİHİ

Aslen 12. yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Lefkoşa surlarının, Venedik yönetimiyle birlikte Rönesans döneminin yenilikçi savunma tekniklerini içerecek şekilde inşa edildiğini ve yapıldığı dönemi yansıtan önemli bir eser olduğunu ifade eden Tuncay, Cephane (Quirini) Burcu’nun da surların önemli bir parçasını oluşturduğuna dikkati çekti.

Cephane Burcu (çalışma sonrası)
KOMİTENİN DİĞER ÇALIŞMALARI

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin adanın her iki tarafındaki birçok eserde koruma çalışması gerçekleştirmeye devam ettiğini anlatan Tuncay, Gaziköy yakınlarındaki Arif Bey Su Kemeri’ndeki ve Lefkara Hamidiye Camisi’ndeki çalışmaların son aşamaya geldiğini, Tera Camisi’ndeki koruma çalışmasının başladığını, Alehtora Camisi’nde çalışma yapmak amacıyla sözleşme imzalandığını, ayrıca Taşlıca Köyü yakınlarındaki tarihi Ayios Sergios Kilisesi’ndeki koruma çalışmasının tamamlandığını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar