Kuzey, Güney'den daha kilolu

4 Mart 2024

Güncelleme: 5 Mart 2024

A
A

Kuzey Kıbrıs'ta halkın yüzde 33,8’inin obez, yüzde 37’si ise aşırı kilolu. Güney Kıbrıs'ta ise halkın yüzde 36.1'i fazla kilolu ve yüzde 27.8'i ise obez. Avrupa'da ise bu oran yüzde 59.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad esen

Bugün ''küresel bir salgın'' olarak nitelendirilen Dünya Obezite Günü.

Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi vücutta aşırı veya anormal yağ birikimi olarak tanımlayarak, vücut kütle indeksi (VKİ) 30 kg/m2’den fazla olanların obez, VKİ 25 ile 29,99 kg/m2 arası olanların ise aşırı kilolu olarak tanımlıyor.

Yapılan araştırmalarda Kıbrıs'ın kuzeyinde yaşayanlar, güneyinde yaşayanlara kıyasla daha kilolu ve obez.

KUZEY KIBRIS'IN YÜZDE 70,8 AŞIRI KİLOLU VEYA OBEZ

Sağlık Bakanlığı'nın 2022-2023 yılları arasında 18 yaş üstü 4 bin 388 kişiye yapılan “Hipertansiyon, Diyabet ve Böbrek Hastalıkları Taraması” sonucuna göre, katılımcıların yüzde 33,8’i obez, yüzde 37’si ise aşırı kilolu.

Bu sonuçlara göre, Kuzey Kıbrıs'ın yüzde 70,8’inin aşırı kilolu veya obez olduğu ortaya çıkıyor.

Sağlık Bakanı Dinçyürek obezite günü nedeniyle yaptığı açıklamada, çalışma koşullarının dinlenme için imkan vermemesi ve sağlıklı beslenmenin ekonomik olarak daha zor hale gelmesiyle daha kolay erişilebilen kalorisi fazla, işlenmiş ve sağlıksız gıdaların tüketilmesine yönelim olduğunu belirtti.

Dinçyürek, bununla birlikte fiziksel aktivitenin azalması ve ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da obeziteyle ilişkilendirildiğini kaydetti.

Ayrıca Dinçyürek, ayrıca günlük beslenmede önerilen su miktarının tüketilmesi ve aktif yaşamın desteklenmesinin sağlıklı yaşamın tamamlayıcısı olduğunu vurguladı.

GÜNEY DAHA ZAYIF

Rum Diyetisyenler ve Beslenme Uzmanları Birliği'nin, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla Güney Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği araştırmada ilginç sonuçlar elde edildiği bildirildi.

Araştırma sonuçlarına göre Güney Kıbrıs'ta her üç kişiden birinin fazla kiloya sahip olduğu ortaya çıktı.

20-80 yaş arasındaki kişilerin incelendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 29.6'sının normal kiloda olduğu, yüzde 36.1'inin fazla kilolu olduğu ve yüzde 27.8'inin obezite kategorisine girdiği belirlendi.

Araştırmada cinsiyet bazında da ilginç bulgular ortaya çıktı.

Erkeklerin yüzde 2.1'inin zayıf, yüzde 22.2'sinin normal kiloda, yüzde 46.9'unun fazla kilolu ve yüzde 28.8'inin obez olduğu tespit edildi.

Kadınlarda ise yüzde 10.5'inin zayıf, yüzde 36.9'unun normal kiloda, yüzde 26'sının fazla kilolu ve yüzde 26.9'unun obez olduğu belirlendi.

AVRUPA'DA YÜZDE 59

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisinin geçtiğimiz yıl yayımladığı raporuna göre yetişkinlerin üçte ikisinin (yüzde 59) ya aşırı kilolu ya da obez.

DSÖ Avrupa raporunda Avrupa’daki yetişkinlerin yüzde 59’unun (erkeklerde yüzde 63, kadınlarda yüzde 54) obez veya aşırı kilolu olduğu belirtilirken neredeyse her üç çocuktan birinin (erkek çocukların yüzde 29’u ve kızların yüzde 27’si) ya aşırı kilolu ya da obez olduğu açıklandı.

Avrupa’da ölüm sebeplerinin başında yer alan aşırı kilo, yıllık 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar