Küçük Kudret yaşam savaşını kaybetti

7 Mart 2024

A
A

Üç aylık olduğundan beri SMA hastalığı ile mücadele eden 7 yaşındaki Kudret Duran hayatını kaybetti.

ZgotmplZ

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastası 7 yaşındaki Kudret Duran yaşamını yitirdi.

2017 yılında dünyaya gelen ve 3 aylıkken hastalığa yakalanan Kudret Duran, SMA olarak bilinen kas erimesi hastalığı ile mücadele ediyordu.

Minik Kudret'in hayatını kaybetmesi, ailesi ve sevenlerini yasa boğdu.

Kudret Duran'ın cenazesi, bugün öğle namazını müteakip Gazimağusa Mezarlığı'na defnedilecek.

SMA NEDİR?

SMA (Spinal Musküler Atrofi) hastalığı kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalık olarak biliniyor. Omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel kabiliyetini ortadan kaldırıyor.

SMA hastalığının dört farklı tipi bulunuyor. Bu sınıflandırma hastalığın başladığı yaşı ve yapabildiği hareketleri temsil ediyor.

Asya bebeğin de mağduru olduğu SMA Tip-1 hastalarının en büyük belirtisi hareket azlığı, baş kontrolünün olmaması ve sık karşılaşılan solunum yolu enfeksiyonları. Bu enfeksiyonlar neticesinde bebeklerin akciğer kapasitelerinde daralma meydana geliyor ve bir süre sonra solunum desteği almak zorunda kalıyorlar. Aynı zamanda yutma, emme gibi temel becerileri bulunmayan bebeklerin, kol ve bacak hareketleri de neredeyse hiç görülmüyor. Tip-1 SMA, bebek ölümlerinin dünyada en sık görülen sebepler arasında yer alıyor.

Dünya çapında her yıl 60 bin çocuğa SMA teşhisi konuyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar