KKTC'de yayılıyor: Dr. Dizdarlı'dan adenovirüs uyarısı

30 Mayıs 2022

Güncelleme: 30 Mayıs 2022

A
A

Dr. Bülent Dizdarlı, son zamanlarda ishal, kusma ve hafif ateşle seyreden adenovirüs enfeksiyonunda artış olduğuna dikkat çekerek hijyen uyarısında bulundu. Dr. Dizdarlı, “Enfeksiyonun maymun çiçeği hastalığı ile bir ilgisi yok” dedi.

ZgotmplZ

HABER MERKEZİ

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin eski başhekimlerden Bülent Dizdarlı, son zamanlarda ishal, kusma ve hafif ateşle seyreden adenovirüs enfeksiyonunda artış olduğuna dikkat çekerek uyarıda bulundu.

Hastalığın mevsimsel sıcaklıklardaki ani yükselme nedeniyle arttığına işaret eden Dr. Dizdarlı, enfeksiyonun maymun çiçeği hastalığı ile bir ilgisi olmadığını belirtti. Hijyene vurgu yapan Dizdarlı, “sebze ve meyveleri iyi yıkayın” uyarısında bulundu.

Bu açıklamayı sosyal medya hesabından yapan Dr. Dizdarlı şunları söyledi:

“Bu günlerde yakın çevreme, hafif ateş, karın ağrısı, kusma ve ishalle seyreden Adenovirus etkenli bir hastalık hakim olmuştur.

Çok soru geldiğinden hemen cevap vereyim. Mevsimsel sıcakların ani bastırması ve deniz mevsiminin gelmesiyle her sene bu zamanlarda beklenen bu hastalığın maymun çiçek hastalığıyla ilgisi yoktur.

“4-5 GÜNDE GEÇER…”

“Normalde 4-5 gün içinde kendi kendine geçen bir hastalıktır. Tedavisi semptomatik olmalı, özellikle çocuklarda kaybedilen sıvı ve elektrolitler bir şekilde (Çocuk hekimlerinize danışarak) yerine konmalıdır.

Erişkinseniz ve başa çıkamıyorsanız, ya enfeksiyon hastalıkları uzmanına veya iç hastalıkları uzmanına başvurunuz.

Hastalık geçecek diye boş vermemek, bulaşmamak için tedbir almak önemlidir. Hijyen çok değerlidir. Sebze meyve Gıdalarınızı çok iyi yıkayınız ve durulayınız. Gerekirse kaynatınız. Herkese sağlık dolu günler dilerim.”

ADENOVİRÜS NEDİR?

Çeşitli yaş gruplarında rastlanabilen adenovirüsler, doğada her yerde olabilirler. Adenovirüsler, üst solunum yolları hastalıklarına yol açan bir grup DNA virüsüdür.

ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Havadan solunum yoluyla, gıdalar ile ağızdan ve en çok dış ortama temas sonucu eller yoluyla bulaşır. Dış ortama dayanıklı olan adenovirüsler uzun süre canlı kalır. Ortama elle temas edip daha sonra ellerin ağız, göz, buruna dokundurulması ile virüs bulaşır.

ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ

Soğuk algınlığı belirtileri gösteren virüs; burun akıntısı, boğaz ağrısı ile de kendini gösterebilir. Konjonktivit, bronşiolit, zatüre, orta kulak enfeksiyonu veya ateş de görülebilir. Boğmaca gibi sert öksürük, göz içi kanlanmalar olabilir. Bazı türleri bağırsakları etkiler ve kramp şeklinde karın ağrılarına ve ishale neden olur. Çok nadiren menenjit ve ensefalite de neden olabilir. İmmün sistemi ciddi olarak baskılanmış çocuklarda ise çok daha ağır seyreder.

NASIL KORUNULUR?

En sık temasla bulaşan bu virüs sık el yıkama ile yayılımını azaltacaktır. Çocuktan çocuğa aktarılan oyuncak gibi objelerin temizlenmesi ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

TEDAVİSİ

Adenovirüs tedavisine yönelik özel bir yol yoktur ancak çeşitli yöntemlerle hastalığı kolay geçmesi sağlanabilir. Antibiyotik tedavide etkisizdir. Hastaların istirahat ve destek tedavisi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar