Kışın hissettiğiniz halsizlik depresyon belirtisi olabilir

2 Mart 2024

Güncelleme: 2 Mart 2024

A
A

Uzmanlar, kış aylarında yaşanan halsizlik ve günlük işleri yapmada isteksizlik gibi belirtilerin mevsimsel depresyon olabileceğini belirtiyor.

ZgotmplZ Temsili

Pek çok insan kış aylarının bulutlu, soğuk, yağışlı ortamında, farklı bir ruh haline büründüğünü ifade ediyor.

Uzmanlar bu dönemde mevsimsel depresyondaki artışa dikkat çekiyor. Mevsimsel depresyon, mevsim değişikliğine kişinin verdiği fizyolojik tepkiye bağlı depresyon türlerinden biri olarak biliniyor. 

Bu depresyon türünün çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında yaşandığı gözlemleniyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü’nden Uzm. Psk. Deniz Mutlu, konuya ilişkin açıklamada bulundu. 

Psikolog Deniz Mutlu
HALSİZLİK DEPRESYON BELİRTİSİ OLABİLİR 

Mevsimsel depresyonda olan kişinin depresyonda olduğunu belli eden, kendisiyle ve çevresiyle bağını zayıflatan belirtiler olduğunu kaydeden Mutlu, bu belirtileri şöyle sıraladı:

  1. Günlük hayatta dikkatini toplayamamak, 
  2. Sürekli halsizlik hissinin oluşması, 
  3. Daha fazla yemek yeme ihtiyacı, 
  4. Gün içerisinde uyku artışı, 
  5. Uyumakta ve uyanmakta zorlanmak, 
  6. Olumsuz düşüncelere kapılmak, 
  7. En basit işleri bile yapmak istemekte zorlantı,
  8. Kilo problemleri, 
  9. Sosyal aktivitelerde yetersizlik.

Mutlu, bu belirtilerin olduğu kişinin mevsimsel depresyonda olabileceğinin düşünüldüğünü ifade etti.

Tüm bunların her sonbahar döneminde kendini göstermesinin, kronik anlamda mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşandığını ifade edebildiğini belirten Mutlu, mevsimsel depresyonun, kalıcı depresyondan farklı olarak mevsim şartlarının getirdiği kısıtlamalar geçtiğinde ortadan kalktığını kaydetti.

Deniz Mutlu, ancak yine de yılın 6 ayı sürecek bir depresyonun kişinin günlük enerjisini düşürerek ve genel olarak hayat akışını olumsuz etkilediğini, bu nedenle psikoterapi ve psikiyatri desteği alınmasını önerdi

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR

"Mevsimsel depresyonun tedavisinde antidepresanlar, D vitamini takviyesi, ışık (fototerapi) ve bilişsel davranışçı terapiye başvurulmaktadır." diyen Psk. Mutlu, şu bilgileri verdi: 

"Klinik psikolojinin ilgilendiği alanlardan biri olan bilişsel davranışçı terapi, mevsimsel depresyonun tedavisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yöntemde bireyin işlevsellik düzeyini düşüren olumsuz düşünce kanalları azaltılarak düşünce süreçlerini gerçekçi ve işlevsel bir düzeye ulaştırarak düşünce değişimi sağlanmaktır. Bilimsel araştırmalar sonucunda, kişilerin farkındalığı arttıkça depresyon ile mücadele etme mekanizmalarının güçlendiği ve bununla paralel olarak günlük işlevsellik düzeyinin yükseldiği kanıtlanmıştır.

Tüm psikiyatrik hastalıklarda olduğu gibi mevsimsel depresyonun tedavisinde de bireyin yaşamında birçok alana müdahale gerekmektedir. Bu nedenle mevsimsel depresyonda da bütüncül yaklaşım önemlidir. Bu durum insan doğasının biricik ve karmaşık yapısıyla ilişkili olmaktadır."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar